Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Съдът даде Мария на „Усмивката на детето”

31 Май 2014 / 12:05:58  Анастасия Балездрова
845 прочитания

Отделът за доброволно правораздаване към Районния съд в Лариса присъди попечителството над малката Мария на фондацията за защита на децата „Усмивката на детето”. Според публикация в местния всекидневник „Елефтерия” решението било издадено в четвъртък. Съдът отнел попечителството на двамата роми от Фарсала, в чийто дом бе намерено детето през октомври 2013, отхвърлил искането на българската Държавна агенция за закрила на детето и приел предложението на прокурора попечителството да бъде предоставено на фондацията.

Според статията в „Елефтерия” в решението се посочва: „Съдът отнема цялостното упражняване на попечителство върху непълнолетното лице от женски пол на име „Мария”, родено в Ламия на 31 януари 2009, което живее във фондацията с нестопанска цел „Усмивката на детето” от Елефтерия Димопулу и Христо Салис. Възлага цялостното упражняване на родителски права върху горепосоченото непълнолетно дете на фондацията с нестопанска цел „Усмивката на детето”.

Във връзка с искането от страна на българската Държавна агенция за закрила на детето да получи попечителството над Мария, съдът е постановил, че то не е в полза на висшия интерес на детето и ще наруши неговото психосоматично развитие, „предвид факта, че ще донесе нова промяна на средата, предвид и неговата възраст (5 години). Това би предизвикало у него още по-голяма несигурност и напрежение, тъй като ще трябва да получи обучение на друг език и да се интегрира в съвсем различни социални структури. Отбелязваме, че обявеното като биологично семейство на детето в България не е предприело никакви действия да комуникира или да потърси непълнолетната Мария от раждането й до сега. Следователно тук не е наличен случай на свързване със семейството й. Така или иначе този аргумент не е предявен от главно встъпилото в процеса лице”.

Процесът за попечителството започна на 18 март 2014. По време на заседанието българската държава в лицето на Държавната агенция за закрила на детето се включи в процеса с искането да получи попечителството върху Мария. Според публикацията в „Елефтерия” аргументите й са били представени от адвокат, а българският консул в Атина Любомир Георгиев дал свидетелски показания. На същото заседание присъствал й задържаният по случая мним „баща” на Мария Христос Салис, който обаче не взел участие в процеса, тъй като не бил представен от адвокат.

GRReporter потърси консул Любомир Георгиев за коментар. Той потвърди, че е информиран за решението на съда в Лариса, но не пожела да коментира, като посочи, че случаят е чувствителен, тъй като става дума за попечителството на дете и насочи за коментари към министерството на външните работи в София. 

Категории: Криминална хроника Мария процес фондация Усмивката на детето Държавна агенция за закрила на детето
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus