Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сексуалните предпочитания - пречка за обединението вдясно

21 Май 2012 / 19:05:49  GRReporter
961 прочитания

Още един опит за обединение на изстрадалата и разпарчетена гръцка Десница  е на път да се провали, но не по политически причини, а заради социалния расизъм на един от двамата потенциални партньори. Късно в неделя в социалните медии се появи новината, че либералните партии Драси и „Пресъздай Гърция” са на път да обединят силите си и да участват заедно в изборите на 17-ти юни. Сянката над коалицията надвисна в понеделник след обяд, когато лидерът на „Пресъздай Гърция” Танос Дзимерос убликува в профила си във Фейсбук открито „писмо” към привържениците на партията с познатата от древногръцките трагедии фраза: „Удари ме, но първо ме изслушай”. В него той описва защо партията му ще се коалира с Драси на Стефанос Манос и как този съюз ще внесе реформаторски дух в новия гръцки парламент.

Но изненадата се крие в един малък параграф с подзаглавие „Валианатос”. Става дума за председателя на Либералния алианс, който участва на изборите на 6-ти май заедно с Драси. Лидерът Григорис Валианатос е отявлен активист за правата на хомосексуалистите и участвието му в потенциалната коалиция явно е раздразнило Танос Дзимерос и неговите последователи.

„Не сме съгласни с участието му по никакъв начин. Уважаваме чувството му за хумор, богатите му познания и признаваме, че е успешен активист за правата на хомосексуалистите, но до там. Надяваме се въпросът да се уреди до утре. Ще бъдете информирани. Ако не се уреди, цялостното сътрудничество се анулира”.

Отговорът на Григорис Валианатос бе лаконичен: „Никога не съм подлагал на дискусия своите ценности. И няма да го направя нито сега”. До момента няма отговор от страна на Стефанос Манос. Изглежда, че някогашният министър-реформист може и да остане без партньори в изборната надпревара, въпреки приизивите му за създаване на широк проевропейски фронт с участието на дясно и лявоцентристки сили, за да се предпази европейското бъдеще на Гърция.

В същото време най-дългоочакваното предизборно сътрудничество стана факт и бе представено официално в щаба на „сините”.  С една смутена усмивка и ръкопляскане бе утвърден официално политическият „брак” между отколешните ожесточени противници Дора Бакояни и Андонис Самарас. Демократичният алианс преустанови дейността си до изборите на 17-ти юни, а неговият лидер заяви, че „пред опасността за Гърция трябва да отстраним политическите и личните си спорове” и призова и други политически формации да обединят усилията си за европейското бъдеще на Гърция.

След като обяви, че 30 депутати от Демократичния алианс ще участват в бюлетините на Нова демокрация, а самата тя ще оглави централната партийна листа, Дора Бакояни призова гърците „за запушат ушите си за популизма от ляво и дясно”.

От своя страна Андонис Самарас посочи, че целта му е създаването на „патриотичен фронт за Европа”. Той приветства Дора Бакояни за решението й с думите: „Залогът за обединението не приключва тук” и отправи нападки срещу лидера на ЛАОС Георгиос Карадзаферис, без да посочва името му: „Някои партийни ръководства се отнесоха към предложението ни с дребнавост”.

Въпреки всеобщия ентусиаззъм евродепутатът от Алианса на либералите и демократите за Европа Теодорос Скилакакис и тесен сътрудник на Дора Бакояни обяви, че напуска Демократичния алианс в знак на протест срещу решението й за сътрудничество с Нова демокрация.

Преди малко в лагера на „сините” преминаха бившите депутати от ЛАОС Атанасиос Плеврис и Георгиос Анатолакис, а утре се очаква да ги последват Кириакос Велопулос и Костас Килтидис. Ходът им да напуснат партията и да се отзоват на призива на Андонис Самарас разяри патийния лидер Георгиос Карадзаферис, който издаде гневно съобщение и ги обвини в предателство.

Всичко започна в събота, когато той обяви решението си ЛАОС да участва самостоятелно в следващите избори. Депутатите се противопоставиха на това негово решение, след което той им заяви, че който не е доволен може да си тръгне. Пръв го направи младията адвокат Атанасиос Плеврис, който за малко щеше да бъде линчуван от събраните пред партийната централа членове на младежката организация.

Решението си да подкрепи Нова демокрация, без самият той да е кандидат за депутат обяви и водачът на партийната листа на Драси на изборите на 6-ти май Стелиос Ставридис. Той заяви, че след тази дата ситуацията в Гърция се е променила коренно и, че на следващата изборна надпревара ще се предреши европейската перспектива на Гърция, която е заплашена от „популистите, които продават лъжлива надежда на хората”. 

Категории: Политика Драси Пресъздай Гърция Григорис Валианатос хомосексуалисти активист Стефанос Манос Нова демокрация Дора Бакояни ЛАОС
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus