Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Септември дава старт на рекапитализацията на гръцките банки

01 Септември 2012 / 19:09:42  GRReporter
1528 прочитания

          Към случая на Банка Емборики се прибавя и този на Пощенската каса и това ще ускори в следващите дни постъпките за преобразуване на банковата система.  Този процес ще се развие  при условие, че има съгласие между правителството и тройката, а техните възгледи до момента се различават.

          Източници от Министерството на финансите подчертаха, че случаят на Пощенската каса е спешен, но може да бъде решен веднага, след като кандидатите (Националната банка, Alpha Bank,  Eurobank) са същите като за Банка Емборики. Първо трябва да се реши въпросът  със закупуването на Емборики от Credit Agricole, а след това този с касата.

          Междувременно се търси решение за публикуване на баланса Пощенската каса. В по-добрия от случаите това се очаква да стане в началото  на седмицата и успоредно с това да има някакъв вид "гаранция" от държавата за функционирането на банката и осигуряването на правата  и исканията на вложителите и кредиторите.

          Натискът за решение произтича  се дължи на факта, че банката не може да бъде рекапитализирана от Фонда за финансова стабилност, след като тройката  я причислява към кредитните институции, които се контролират от държавата. Това се дължи на факта, че държавата контролира пряко или непряко 44,5% от акциите на  - 34,5% чрез държавни облигации и останалите 10%- чрез Гръцките пощи. Следователно, Пощенската каса се  нуждае от капитали, които държавата не може, а и според информациите не иска да покрие.

          Министерството на финансите смята, че единственото решение е продажбата на някоя частна институция. Разногласията, които има с тройката, са дали и тази продажба ще следва сценария на Земеделската банка АТЕ (тоест "разделянето" на банката на лоша и добра) или продажбата  заедно с банката, както е днес. Министерството на финансите настоява, че банката е здрава не е необходимо създаването на една лоша банка.

          Именно в тази насока са проучвани предложенията на заинтересованите банки и се очаква развитие по въпроса. От друга страна обаче представителите на Европейския съюз, на Международния валутен фонд и на Европейската централна банка смятат, че банката ще трябва да се оздравява изцяло, преди да премине в частния сектор и този смисъл трябва да има лоша банка и за Пощенската каса.

           Междувременно, на срещата си вчера с Президента на републиката Каролос Папуляс управителят на Гръцката банка Йоргос Провопулос потвърди опитите за промяна на условията във финансово-кредитния сектор. В отговор на въпрос на президента той заяви, че принадлежи към хората, които вярват, че нещата трябва да се движат и още по-бързо и настъпателно, но все пак има движение и това е положително. Според Йоргос Провопулос в банковия сектор има пренареждане на силите, което заедно с вече започналото рекапитализиране ще създаде една по-силна и резултатна банкова система. Управителят на Гръцката банка подчерта, че  скоро Европейската централна банка ще поеме надзора над европейските банки и това ще бъде положително и за гръцкия банков сектор.

          Вчера министърът на финансите Янис Стурнарас, по време на парламентарния контрол, отправи послание към банковата система, че оцеляването на икономиката върви заедно със сливането на банките. В отговор на критиките на депутата от СИРИЗА Панайотис Лафазанис относно приватизацията на Земеделската банка АТЕ и прекратяването на преговорите за Пощенската каса, министърът заяви, че ако няма промени в банковата система, тя ще бъде унищожена и отбеляза, че нито гръцката икономика може да излезе на пазара, нито нейните банки. Янис Стурнарас заяви, че Пощенската каса не е разбита, а, напротив, осигурява се функционирането й, както и вложенията. Финансовият министър подчерта, че е започнало преструктуриране на банковия сектор, а целта на правителството е  проблемите на гръцката икономика да се решат спокойно, без последици върху заетостта и жизненото равнище.От своя страна депутатът от СИРИЗА отхвърли твърдението, че Пощенската каса е жизнеспособна, като заяви, че няма такава информация. Според него това се прави, за да се продаде касата на частни институции.

          До 15 септември се очакват решенията на Credit Agricole за банка Емборики, а през следващите десет дни се очакват резултатите от разговорите между банка Пиреос и Societe Generale. Септември се очертава като критичен месец за сектора, когато ще станат готови рамките на рекапитализирането. Следващото поле на дейност за Гръцката банка и Фонда за финансова стабилност са малките и средни банки- Attica Bank, Probank, FBBank, както и Proton Bank, където капиталовите нужди са по-ниски. Предлаганото решение е присъединяването им към големите банки.

Категории: рекапитализиране банки Пощенска каса Емборики Алфа банк Провопулос Стурнарас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus