Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сериозни инциденти заради находищата на злато в Йерисос

01 Април 2012 / 13:04:33  GRReporter
1608 прочитания

Сериозни инциденти бяха предизвикани пред кметството на Аристотели в Халкидики от местни жители, които са против инвестицията за експлоатация на златните находища в Йерисос. Сблъсъците достигнаха своя връх на разсъмване с използване на сълзотворен газ от страна на полицията, и на коктейли молотов и камъни от местните жители.

Кметът на Аристотели Христос Пахтас заяви, че общинската власт е решена да продължи с реализирането на инвестицията, въпреки реакциите на жителите.

Според данни на полицията, докато в кметството е продължавало заседанието на общинския съвет, навън са започнали сблъсъци с местни жители, които са против инвестицията за добив на злато от мините. Към три часа сутринта сблъсъците са прекратени.

Отначало в двора на кметството се събрали около 30 души, които се опитали да прекратят заседанието. Напрежението обаче ескалира в по-късните вечерни часове, когато са предизвикани сблъсъци с използване на сълзотворен газ от страна на полицията и на коктейли молотов и камъни от местните жители.

По време на сблъсъците в кметството са били блокирани около 30 души, а трима полицаи са ранени. На сградата, както и на района наоколо, са нанесени сериозни материални щети. На разсъмване духовете се успокояват, няма задържани.

Христос Пахтас заяви за пореден път, че става въпрос за проект, който се реализира със спазване на всички правила за опазване на околната среда.

«Нашата цел е да се оползотворят полезните изкопаеми на нашия край и да се изправим на крака. За съжаление, страхувам се, че тези реакции имат друга отправна точка, а не тревогата за опазването на околната среда», подчерта кметът на Аристотели.

Той се ангажира също така, общината в сътрудничество с компанията – инвеститор „Гръцко злато” и дирекцията за управление на водните ресурси да актуализират непрекъснато базата данни в интернет, съдържаща данни и измервания за екологичната ситуация в района.

 

 

Категории: находища на злато Йерисос Халкидики инвестиция сблъсъци инциденти полиция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus