Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Sharing икономиката е тук, за да остане

25 Ноември 2014 / 19:11:14  Анастасия Балездрова
882 прочитания

Електронните платформи, които предлагат апартаменти и къщи под наем са световна тенденция. Тя набра скорост през последните години и в Гърция, където по данни на Хотелиерската камара над 80 000 имота са били отдадени под наем за кратък престой в рамките на sharing икономиката.

Този факт безпокои особено гръцките хотели, според които по този начин икономиката на страната е загубила над 1 милиард евро под формата на неплатени данъци и социални осигуровки от страна на собствениците на имотите.

От друга страна те си дават сметка, че много туристи предпочитат този начин на намиране на място за престой. Затова Хотелиерската камара организира международен форум на тема „Въздействието на sharing икономиката в секторите на туризма и хотелиерството”. На него бе представено и едноименното изследване, което се провежда от група международни експерти и изследователи.

Ейприл Рин представи част от резултатите от проучването, като подчерта, че схващането, според което sharing икономиката е резултат на кризата е погрешно. Тя посочи, че след десетилетия на свръх потребление хората търсят по-устойчиви модели за икономическо развитие. Втората причина е развитието на технологиите, а третата – демографията. „Настоящите и бъдещи туристи днес са хора на възраст от 18 до 35 години. Те не знаят как е изглеждал света без електронните устройства, които улесняват комуникациите и са свикнали да търсят всичко чрез тях. Днес тези хора представляват една трета от световното население”, каза Рин. По думите й, за развитието на sharing икономиката допринася и урбанизацията. „В момента 50 на сто от населението на света живее в градове. Тенденцията е техният брой да се увеличи през следващите години и това ще засили нуждата от нови идеи и предложения”.

Но понеже става дума за икономика може би най-сериозният аргумент са приходите от sharing икономиката като цяло. А те през 2013 са достигнали до 3,5 милиарда долара. Според Рин Гърция има всички предпоставки за развитието на sharing икономиката в туристическия сектор. Тя предложи прилагането на приспособена за гръцкия пазар система за данъчно облагане и регламентиране на начина на функциониране на електронните платформи и препоръча на хотелиерите да потърсят начини за сътрудничество с тях.

Председателят на Хотелиерската камара Георгиос Цакирис подчерта нуждата от приемане на общи и единни критерии за конкуренция на пазара за всички хотелиерски услуги с цел да се установят условия на здравословна и лоялна конкуренция. Той представи примери на различни електронни платформи, на които се предлагат хиляди места за престой на най-развитите туристически дестинации в Гърция.

От своя страна, министърът на туризма Олга Кефалояни подчерта, че бързото приспособяване на гръцкия туризъм към международните тенденции е предпоставка за развитието му през следващите години. „Ние не се противопоставяме на новостите. Следим тенденцията, която е от полза за целия сектор, спазваме правната рамка и се намесваме само за да защитим публичния интерес”.

Тя каза още, че успешната за туризма година поражда оптимизъм за следващите и допълни, че сред основните цели на ведомството са подновяването на туристическата инфраструктура, обогатяването на туристическия продукт, повишаването на парите, които харчат в Гърция туристите, представянето на нови дестинации и нови видове туризъм, засилването на заетостта, подпомагането на устойчивите туристически фирми и разпределянето на „туристическия излишък” в провинцията и сред местните общности.

Категории: ИкономикаПазари sharing икономика туризъм електронни платформи гръцки хотелиери
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus