Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ще се търси купувач за увисналите във въздуха застраховки „Живот” на АСПИДА

11 Май 2010 / 14:05:53  GRReporter
1463 прочитания

Проектозакон ще стимулира застрахователните компании да изкупят застраховките за живот от банкрутиралите застрахователни компании Аспида и Commercial Value, обяви заместник министърът на фаинансите Филипос Сахинидис. Двете компании обявиха фалит през месец септември миналата година и оставиха без никакво покритие стотици хиляди застраховани. Стимулите за застрахователните компании се състоят във факта, че поне на първо време застрахованият няма да може да си осребри застраховката, уточни министърът.

По време на дискусия в парламента, г-н Сахинидис обвини правителството на Нова демокрация, че не е предпазило интересите както на служителите в тези компании, така и на застрахованите. Министър Сахидис отбеляза, че „изземането на разрешителното за извършване на дейност е било задействано с подписа на тогавашния министър на финансите Янис Папатанасиу.”

Очаква се чрез проектозакона, който ще бъде внесен в парламента в следващите две седмици, да се учреди гаранционен капитал „Живот” и така да се покрие част от застраховките в размер до 50%.

Във връзка с проектозакона министърът подчерта, че правителството е отправило запитване към Европейската Централна Банка, тъй като освен разпоредбата свързана със застрахованите в АСПИДА, в проектозакона се включва и отмяната на Комисията за надзор на частните застрахователи, която преминава към компетенцията на Банка на Гърция.

Г-н Сахинидис допълни, че в настоящите обстоятелства е невъзможно да се прехвърлят на данъкоплатците финансовите тежести, които са причинени от патологии на пазара на частните застраховки. „Следователно, държавата не може да гарантира, че ще покрие застраховките живот, независимо от факта, че тази гаранция би била счетена като престъпване на общностното законодателство” заяви министърът.

Отговорникът за надзора на застраховки „Живот” Йоанис Панделидис назначен от Министерство на финансите вече работи по издирването на застрахователни компании, които да поемат застраховките „Живот” на банкрутиралата Commercial Value. Според оценки на експерти по пазара на частни застраховки, но и по мнението на г-н Панделидис, положението с обезщетяването на пострадалите застраховани от банкрута на Commercial Value (CV) е в по-надеждно от това на застрахованите в АСПИДА.

В същото време от „Агротики Асфалистики” обявиха, че поемат застраховката срещу пожар и земетресение на 14 000 неипотекирани недвижими имоти, които остават незастраховани след фалита на АСПИДА.

 

Категории: Актуално частни застраховки АСПИДА компании банкрут
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus