Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ще се завърне ли „Grexit” през 2014?

30 Декември 2013 / 17:12:32  GRReporter
1438 прочитания

Призракът на излизане на Гърция от евро зоната (известно като Grexit) още не е изчезнал. Може да се върне, не защото икономическото положение на страната ще се влоши,но заради обратната причина. Това би бил огромен шок за финансовите пазари.

С тази тема се занимават журналистите от немското издание на Wall Street Journal.

Те твърдят, че гръцката криза не е нещо, което още плаши пазарите, а пророчествата за излизане от евро зоната са недостоверни.

Ще разполага с ресурсите да излезе”

Но, както беше посочено, това не може да отклони погледа от констатацията, че рискът от „Grexit” не избегнат, а само отложен във времето. И обясняват, че  „ключовият въпрос за икономистите, дали Гърция ще остане в еврозоната, е в отношенията на подчиненост на страната от нейните кредитори. През 2012 и 2013  връщането към драхмата не успя, тъй като Гърция не може да се самофинансира.

През 2014 обаче икономистите смятат, че с първичния бюджетен излишък и положителен търговски баланс страната ще разполага с финансови ресурси, за да напусне еврозоната. Аргументите в полза на Grexit са очевидни: Гърция навлиза в шестата година на икономическа рецесия и няма информация възвръщане към растежа.

Двамата журналисти смятат, че оптимизмът на гръцкото правителство не намира отговор, тъй като според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие рецесията ще продължи, а гърците от много време са загубили надежда, тъй като краят на кризата изглежда далече. Вестникът се позовава на анализа на американската фирма за икономически мениджмънт Renaissance Capital, според който на всеки работещ има двама безработни. Това е най-високият процент на безработица в световен мащаб. За да се промени това съотношение е необходимо чудо на пазара на труда.

Завръщане към новата драхма?

Що се отнася до конкурентността може заплатите в Гърция да са паднали, но размерът им е по-голям от полските или унгарските. Въпреки това журналистите от хвалят първичния излишък, който гръцкото правителство смята, че ще постигне следващата година и подчертават, че сега, когато Гърция може сама да покрие основните си нужди, би бил моментът да напусне евро зоната и да се върне към новата драхма. Която би била стабилна валута и би решила много проблеми на гръцката икономика.

„Но с една собствена валута биха се увеличили перспективите за по-голямо развитие на търговския баланс, за кратко период драхмата ще бъде подценена драматично и конкурентността на страната основно в туризма ще е много по-добра” отбелязват коментаторите.

„Ако гърците наистина заменят еврото с нова драхма, с оглед на съществуващите основни условия такъв сценарий всъщност е много реалистичен „ твърдят двамата коментатори. Що се отнася до СИРИЗА, според тях ако партията дойде на власт, ще има ескалация на отношенията с тройката.

В случай, че в началото на 2014 Гърция бъде задължена да преговаря за нов меморандум с тройката, това може да се разглежда като старт за излизане на страната от еврозоната. Тази перспектива е още по-реалистична, ако Германия продължава да настоява за стриктно спазване на реформите. Връщането към драхмата би било огромен шок за пазарите.

Категории: излизане от еврозона първичен излишък драхма Grexit
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus