Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Щетите от палежите са над 22 милиона евро. Млади предприемачи слагат креативността пред гнева

24 Февруари 2012 / 21:02:08  Виктория Миндова
1564 прочитания

22 милиона евро обезщетения трябва да платят застрахователните фирми в Гърция на засегнатите от размириците и пожарите през 12 февруари, когато парламентът прие втория договор за финансова помощ. До момента са подадени искания за над 200 обезщетения, като главно засегнати са банковите клонове в центъра на Атина. От Асоциацията на застрахователните фирми уточняват, че тези искове не са за 200 различни сгради, защото много недвижими имоти пострадали от пожарите са имали по две-три застраховки в различни компании. Специалистите от застрахователния пазар изчисляват, че общият обем на щетите от последните разрушителни размирици ще достигне 25 милиона евро. Най-големи разрушения между 17-те изгорени банкови клона е понесла сградата на Алфа банк на улица Атинас и нейната застраховка трябва да бъде покрита от застрахователния гигант AXA.

Ако към сумата на разрушенията се  добавят и все още неизплатените обезщетения на изгорения до основи магазин на Sprider Stores от миналата година, застрахователните компании в Гърция трябва да изплатят грубо поне 37 милиона евро на пострадалите от вандализмите по време на гръцките протести. Освен баснословните разходите за отстраняване на щетите за пореден път сериозно пострада и имиджът на Атина. Бяха отменени десетки бизнес конференции и частни туристически резервации, което лиши кризисната икономика от жизнени средства.

Атинската седмица на предприемачеството обаче не беше отменена. Тя се организира от президента на Европейската федерация на младите предприемачи Димитрис Цигос, който е и основател на Гръцката асоциация на новооткритите компании. На форума неизбежно бе засегната темата за проблемите в обществото и начините, по които могат да се предотвратят ексцесии като тези от 12 февруари в бъдеще.

“Корумпираната политическа система на Гърция се поддържа от корумпирана икономическа олигархия. Страната не се намира пет минути преди катастрофа. Тя вече е настъпила. Но колко можем да променим ситуацията, ако подпалим една банка? До колко сме опасни за системата с подобно действие?” попита риторично Цигос . Според него единственият ефективен начин да се смени старата прогнила система е като се даде достъп на колкото се може повече хора да повярват в себе си; да им се предадат знания как могат да станат независими от системата и да предприемат свой собствен бизнес. Той подчерта, че енергията, която се излива по митингите и протестите трябва да се превърне в креативна сила. Първа стъпка към това е човек да разбере възможностите, които могат да се разкрият пред него и как може да ги използва, за да създаде нещо свое. “От тази гледна точка всички ние, които сме успели в една или друга сфера имаме задължение да споделим своите знания с други”. Това е и причината Димитрис Цигос да не отмени седмицата на младите предприемачи, която се радва на голяма посещаемост.

На форума присъстваха много млади предприемачи от различни европейски страни, които с минимално финансиране, но много ентусиазъм са се впуснали в различни бизнес начинания. Някой от тях са преуспели, други са стигнали до задънена улица, което обаче не ги е отказало да потърсят нови начини на изява.

Алваро Куеста от Испания е млад адвокат, който малко след завършване на университета създава успешна компания свързана с помощта за инвалиди и хора в неравностойно положение. Като допълнителна дейност той решава да създаде бизнес инкубатор (както той го нарича) или център за обучение на млади предприемачи в западнал квартал на Мадрид. Нарича го “Гаражът”, защото е поместен в стар наземен гараж строен през 40-те години на миналия век. С минимални средства той е преобразен в модерно пространство, където се събират и обучават млади хора, които искат да отворят свой собствен бизнес, но нямат базови икономически познания. Проектът е развил собствена еко програма за рециклиране и е дал перспектива на десетки млади испанци. Те са научили какво е необходимо да започнат собствен бизнес, как се прави бизнес план, от къде могат да намерят финансиране и как могат да използват различните частни и държавни програми, за да стимулират дейността им.

Според Куеста образователната система в Испания и в частност в други еврпейски страни e крайно неефективна за подготовка на младите хора за реалния живот. Когато студентите излизат от университетите те са с абсолютно смачкано чувство за педприемачество, обяснява успешният бизнесмен. “Това го показва и нивото на безработица при младите в Испания – над 50% от тях са извън трудовия пазар”, подчертава той. Младите хора се чувстват измамени от политическата система и неспособността им да се справят адекватно с нарастващите препятствия ги обръща към пътищата на слепия гняв. Този гняв се изразава в разрушителна сила, която периодично се отприщва по улиците на големите европейски градове или в проявата на криминално поведение, но със сигурност не води до някаква положителна промяна на факторите, които провокират този гняв.

Категории: ИкономикаКомпании предприемачи млади бизнесмени Гърция Мадрид
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus