Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Шест пъти по-висок данък сгради от 2010 досега

30 Януари 2013 / 19:01:22  GRReporter
2158 прочитания

За по-малко от три години гърците плащат шест пъти по-високи данъци върху недвижимата собственост. Това сочат сравнителните данни от данъчните власти, според които през 2010 в бюджета са влезли 487 милиона евро от облагане на имотите, а през 2013 се очаква да влезнат общо 3.2 милиарда евро.

Правителството планира да наложи нов данък върху недвижимото имущество, който ще замени поредицата от досега съществуващите данъци и такси върху имотите. Плановете на държавното управление предвиждат, че с него трябва да привлече в държавната хазна общо пет милиарда евро до 2014. Специалисти от пазара на недвижими имоти коментират, че собствеността в Гърция се приема като кокошката със златните яйца. Управляващите се опитват да направят всичко възможно, за да изтеглят колкото се може повече средства от гражданите посредством данъка върху имуществото.

Данните от последните проучвания сочат, че половината от собствениците на недвижимо имущество не могат да платят вече наложения данък сгради. Председателят на Федерацията на собствениците на недвижима собственост Ставрос Парадиас смята, че ще последват поредица от конфискации на имоти, защото гражданите нямат средства да платят дължимото към държавата, а пазарните цени са значително по-ниски от данъчните оценки.

Икономическата комисия към финансовото министерство в момента разглежда три различни плана как да се изчислява новия “супер” данък, както го наричат гръцките медии. Предложението на управляващите е да няма необлагаем минимум и ставката на данъка варира между 0.05%-0.1% от данъчната оценка на имота. Друго предложение, което е на масата на преговорите е данък сгради да се въведе за имоти с данъчна оценка над 50 хиляди евро, а ставките да са съответно 0.05%, 0.1%  и 1.5% от данъчната оценка. В този случай, колкото по-скъп е имота, толкова по-голяма ще е наложената му ставка.

Третият сценарии, който изглежда най-благоприятен и най-малко възможен за реализация е да се въведе необлагаем данъчен минимум до 100 хиляди евро за данъчната оценка на един имот. Имотите с по-висока данъчна стойност ще се облагат по скала, която ще започва от 0.1%, а имотите с оценка над 3-4 милиона евро ще бъдат наложени с данъчна ставка от 1.5%.

В същото време в петата поредна година с отрицателен икономически ръст, пазарните цени на имотите започнаха да падат под стойностите на данъчните оценки. Според  телевизия Мега апартамент от 108 квадратни метра в столичния квартал Ексархия с данъчна оценка 135 хиляди евро, сега се продава за 100 хиляди. Много по-сериозни са разликите в по-отдалечените квартали, а в центъра на Пирея апартамент от 90 квадратни метра е с данъчна оценка от 85 хиляди евро, но се продава за 48 хиляди евро.

Федерацията на собствениците на недвижима собственост искат правителството да преразгледа данъчното облагане на имоти, които са закупени с жилищен заем или срещу ипотека. Те настояват, че щом жилището принадлежи на банката, гражданите не трябва да плащат данък върху пълната стойност на данъчната оценка, докато имота не бъде изплатен.

Категории: ИкономикаПазари недвижими имоти данъци Гърция криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus