Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Синдикален бос глобен със 60 000 евро и със забрана да напуска страната

27 Април 2013 / 17:04:18  GRReporter
990 прочитания

Председателят на синдиката на работещите в Националната електрическа компания  на Гърция Никос Фотопулос беше освободен под гаранция от 60 000 евро и със забрана да напуска  страната след като даде показания пред следовател. „Много хора искаха да ме видят в затвора. Не им се изпълни желанието” заяви след решението на следователя Фотопулос. „Правосъдието, тъй като нямаше конкретни доказателства, ми наложи само ограничителни мерки. Първата битка е спечелена. Истината ще блесне” допълни още той.

Фотопулос повтаря тезата си, че истинските причини за преследването срещу него не е финансирането, което синдикатът е получил от електрическата компания  и разходите за пътувания или посрещането на синдикалисти, а сблъсъкът на интереси „защото от 6 години в присъствието на всички министри на общите събрания на акционерите разкриваме злоупотребите, които се случват в компанията” твърди той. Неговият адвокат Димитрис Цоволас каза, че се целят в синдикалистите, за да продадат компанията. Фотопулос е обвинен в измами във връзка със средствата, дадени от електрическата компания на синдиката, които се предполага, че не са изхарчени по предназначение.

Показания пред следователя Христос Папакостас днес  даде и бившият главен секретар на синдиката Евангелос Бузулос, който е освободен под гаранция от 20 000 евро и със забрана да напуска страната. Обвиненията са за сума от над 1 милион евро, която през периода 2008-2010 е дадена на синдиката от компанията. Става въпрос за заем от 500 000 евро по време на председателството на Артурос Зервос, сумата от 300 000 евро, дадена през председателството на Такис Атанасопулос  за изследване, което не се е осъществило. Обвинението за измама касае сумата от 312 000 евро, похарчена за две пътувания, които не са се състояли. Фотопулос отрича обвиненията и е заявил пред следователя, че въпросното финансиране е напълно законно. Заемът се изплаща редовно от синдиката, а сумата за изследването е платена за изследване, различно от онова, за което е била предназначена. Фотопулос отрича измамата, защото не само образователните пътувания, а всяко пътуване, което е помогнало за развиването на връзките между членовете на синдиката с колеги от други страни, са били напълно законни. Всички услуги, предоставени на синдиката са предвидени от колективните трудови договори със съгласието на управителния съвет на компанията според него. Със същите обвинения освен синдикалистите са и 15 членове на управителния съвет на компанията през периода 2008-2010, а като съучастници са разпитани вече Атанасопулос и Зервос, които са освободени под гаранция от 30 000 всеки.

Разследването започна през 2011 след сигнал на административния ревизор Леандрос Ракиндзис. Той подчерта, че финансирането на второстепенни синдикати не е законно.

Петрос Дукас, снимка: www.ethnos.gr

Междувременно след разпит при следовател бяха освободени без никакви ограничителни мерки  бившите министри от правителствата на Нова демокрация Петрос Дукас и Георгиос Вулгаракис, както и съпругата на Вулгаракис адвокат Екатерини Пелеки. Те бяха обвинени за нарушаване на закона  за произхода на имуществото. Обвиненията срещу тях бяха повдигнати след проверка на имуществените декларации от компетентната парламентарна комисия. Дукас е призован да даде показания след като е установено, че в декларацията от 2010 банковите му влогове са намалени с 1,1 милиона евро  в сравнение с декларацията му от 2009. Вулгаракис е обвинен във връзка със списъка Лагард, според който той притежава сметка със 117 000 евро, която не е декларирал. Въпросната сметка, според информациите принадлежи на фирма извън страната, чиито съпритежател е съпругата му.

За подобно обвинение, следствие пак от списъка Лагард са призовани преди дни бившият министър Янис Папандониу и съпругата му.Те са освободени под гаранция от 50 000 евро за бившия министър и 20 000 евро за съпругата му.

Категории: злоупотреби синдикати Никос Фотопулос Георгиос Вулгаракис Петрос Дукас бивши министри
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus