Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Синдикатите: "Гърция не е Аржентина – няма да се предадем на МВФ"

12 Май 2010 / 22:05:03  Виктория Миндова
1631 прочитания

Не повече от две-три хиляди души подкрепиха делничния протест на гръцките синдикати, като най-активни участници бяха членовете на комунистическата младеж и различни студентски организации. Чувствително бе отсъствието на главните лидери на двете най-силни синдикални организации Съюзът на държавните работници и Федерацията на частните служители, които бяха и основни организатори на днешния митинг. Според запознати след послените промени в икономическата политика на страната радикалната левица смята основните синдикални лидери за пионки в политическия живот на Гърция и съответно за врагове на народа.

Митингът започна със събрание на протестиращите в центъра на Атина на площад Клавтмонос. Полицита спря движението по една от главните артерии на столицата булевард Стадиу. По него участниците в протеста тръгнаха към сградата на парламента на площад Синтагма. Шествието мина и покрай изгорялата банка Marfin, в пожара на която трагично загинаха трима души по време на размириците миналата седмица. Случайни граждани, но и участници в протеста се спираха пред голямата дървена врата на банката, която беше непокътната между строшените витрини от двете страни. Изпепелените останки на някогашния офис надничаха отвътре, а купища вехнещи цветя пред тях напомняха, че трима души са безвъзвратно загубени в пеплта на хаотичния гняв. Плакат с лицето на президента на Marfina Investment Group Андреас Вгенополос висеше на вратата на изпепелената банка. Той бе представен като агент на ЦРУ със значка на МВФ и с коктейл Молотоф в ръка с етикет ФБР - символ на всичко зло според силната опозиция на радикалните комунисти в Гърция.

Тълпите се движиха бавно по централните улици на града, като най-активни в скандиранията и лозунгите бяха младите водачи на студентските организации. Рехавите маси на сърдитите гърци стигнаха до Синтагма, където завариха обичайните кордони на полицията за борба с безредиците. Те бяха болкирали горната част на булевард Василисис Софияс и бяха готови за отбрана при нужда. Нужда обаче нямаше. Хората държаха протестни платна, пушеха цигари и от време на време припяваха след някой извикан лозунг. "Няма много хора днес. Пазят си силите за събота 15 май, когато ще са големите протести," сподели един участник в митинга докато минавахме покрай луксозния хотел Мегали Вретания, който бе със свалени рола като бойна кула, която чака нападение. Между протестиращите се виждаха най-вече чуждестранни телевизионни екипи, които отразяваха събитието, а участниците коментираха, че гръцките медии определено не проявиха интерес към този митинг.

"Не сме Аржентина и няма да склоним глава пред убийствената политика на Международния валутен фонд и Евросъюза," заяви категоричнo гражданин от масата на протестиращите. Той заяви, че съпротивата тепърва започва.

Категории: АктуалноОбществоСтачки Проести Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus