Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Синдикатът на енергетиците е прибрал над два милиона евро от фалшифициране на разходи

04 Април 2012 / 15:04:09  GRReporter
997 прочитания

Икономическата полиция в Гърция и службата за контрол на държавната администрация установиха, че синдикатите на ДЕИ (гръцката НЕК) са извършвали измами за милиони евро, като са надписвали разходи за форуми, семинари и други образователни дейности. “Данните сочат, че едно определено пътуване е било фактурирано за 101 хиляди евро, а след проверка става ясно, че то реално е струвало 73 хиляди евро”. Това е само един от примерите за надписване на фактури, които даде главният надзорник на дейността на публичната администрация Леандрос Ракидзис като пример за комбините, които са се въртяли през годините, за да се източват държавни пари от гръцките синдикати.

Организацията за социални дейности към ГЕНОП-ДЕИ, която е синдикалната институция на електрическата компания е имала стара практика да завишава разходите си за различни събития, като разликата е попадала в ръцете на неизвестни облагодетелствани. Разкритията на контролните органи сочат, че за периода 2008-2011 ГЕНОП-ДЕИ е организирал общо 29 събития и семинари. Те са били фактурирани за 1,2 милиона евро, като реалните разходи не са надминавали 886 хиляди евро.

От години вървят слухове, че гръцките синдикати са майстори във финансовите маневри. Разследването на контролните органи показва, че тези слухове могат да бъдат напълно правдиви. Организацията е фактурирала разходи за приемането на 30 сърби-синдикалисти за 57 хиляди евро, като истинската стойност на събитието е изчислена на 26,5 хиляди евро. Дали самите сърби са дошли в Гърция на конкретния семинар, обучение или друго предвидено събитие също остава под въпрос. Подобен е случаят с 37-те марокански гости на ГЕНОП-ДЕИ, за които са били отделени 101 хиляди евро, а разходите по тяхното гостуване не са надвишавали 30 хиляди евро.

Един от начините да се “усвоят” държавни средства за неясни цели е да се поканят членовете на някой синдикален орган от друга страна на международен семинар за проблемите на социалната политика (например!) и да се изискат паспортните данни на участниците. След това да се обявеното събитие да се анулира за чуждестранните гости, без да се отменят разходите за събитието. Инцидентите за надписани разходи или отпуснати средства за неосъществени събития са изпълнили докладите на надзорниците и чака своя ред да станат официално прокурорско разследваме.

Италианско пътешествие

Пример за това как се харчат държавни пари в период на криза е пътуването до Италия, което са си организирали синдикатите на електрическата компания. Петдневният воаяж е бил предвиден за 46 души и общата стойност на разходите за него е изчислен на около 50 хиляди евро. Въпреки това държавата е одобрила разход за 109 хиляди евро. Дали разликата е използвана за джобни пари на бедните синдикалисти или за ремонт на някоя вила още не се знае, но е факт, че никой досега не е потърсил смета за разликата от 59 хиляди евро.

Отговорът на синдиката на енергетиците

“Да се отворят всички банкови сметки на всички синдикалисти, за да се прегледат транзакциите в последните 20 години”, заяви категорично пред Мега Никос Фотопулос, който е председател на ГЕНОП-ДЕИ. Той е убеден, че обвиненията на икономическата полиция и надзорния орган на държавната администрация са резултат от политически машинации и данните изнесени в публичното пространство са неверни и клеветят името на синдикалната сила в страната. “Ако се намери при мен дори едно евро вноска или какъв и да е тип неоправдана покупка, не само ще си подам оставката, но и ще се самоубия”, заяви Фотопулос в характерния за него патетичен тон във връзка с последните разкрития.

Надзорникът на държавната администрация Леандрос Ракидзис поясни, че неговите задължения са ограничени до установяването на евентуални нарушения. Йоанис Диотис, който е специален секретар на икономическата полиция към данъчната администрация заяви, че представляваната от него служба е задължена да предаде всеки случай за нарушение на икономическата прокуратура, а министърът на околната среда и енергетиката Георгиос Папаконстантину поиска ДЕИ да проведе вътрешно разследване, за да се установят конкретните нарушители. Къде ще му излезе края, още не е ясно. 

Категории: ИкономикаПазари гръцки синдикати ГЕНОП ДЕИ измами пътувания фиктивни фактури разходи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus