Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сините в треска, заради новите икономически мерки

13 Септември 2012 / 19:09:43  GRReporter
990 прочитания

Почти седем часа продължи срещата между министри и депутати от Нова демокрация, в която членовете на кабинета разясняваха на колегите си в парламента новите икономически мерки.

„Брифингът” се проведе, докато течеше срещата между лидерите на тройната коалиция и продължи много след това. По време на дебатите, които се проведоха при затворени врати много от депутатите се обявиха срещу мерките, с които кабинетът замисля да спести 11,5 милиарда евро до 2015.

Според източници много от около 100-те присъстващи депутати са реагирали остро на мерките и са поставили под съмнение своите вотове по време на гласуването в парламента.

По същото време на стълбите пред входа на партийната централа се бяха събрали над 70 членове на синдикалната организация на партията ДАКЕ, които не скриха негодуванието си от мерките и освиркаха преминаващите депутати. Първият, който попадна под техния прицел бе министърът на културата Костас Дзаварас. Той стана обект на тежки нападки. „Внимавайте какво ще направите”, „Ние сме тези, които гласуваме за ва. Не го забравяйте” и „Какво се готвите да направите” бяха някои от въпросите, които бяха поставени на особено висок тон.

Подобно бе отношението и към депутатите Дора Бакояни и Адонис Георгиадис, които бяха освиркани от сините синдикалисти с познатия от протестите на Негодуващите на площад Синтагма лозунг „Вземете меморандума и се махайте от тук”.

Свиканата от новия секретар на партията Манолис Кефалоянис среща напомняше много на заседанието на парламентарната група през февруари тази година, когато около 30 депутати се обявиха открито срещу втория меморандум за икономическа помощ и разкритикуваха решението на партийното ръководство да го подкрепи.

В началото двама от по-опитните депутати поставиха веднага искане да бъде свикано заседание на парламентарната група на Нова демокрация, на което премиерът Андонис Самарас да информира лично депутатите за планираните мерки. След това министрите на развитието Костис Хадзидакис, заетостта Янис Вруцис и заместник-министърът на финансите Христос Стайкурас направиха подробна презентация, включително и на свои колеги от правителството, които също не бяха запознати с подробностите на пакета икономически мерки. Те им представиха икономическото състояние на страната и хода на преговорите с надзорната Тройка с цел да предотвратят негативните реакции преди гласуването в парламента.

Въпреки това обаче зад затворените врати на залата за заседания се чуха неща, които показаха както дълбочината на проблема, така и факта, че партийното ръководство няма пълната картина на ситуацията във вътрешността на партията. По време на дебатите са били чути реални неща, но и изрази, които ще предизвикат напрежение и коментари. Получател на най-негативните реплики бе министърът на заетостта, който посочи, че пазарът в Гърция не е бил свободен и е действал, подобно на пазарите в бившите социалистически страни, но е бил либерализиран с втория меморандум. Малко по-късно обаче в разговор с журналисти той поправи казаното с думите, че в някои отношения гръцката икономика е приличала на съветската, но меморандум номер 2 е променил това.

Янис Вруцис заяви, че минималната заплата няма да бъде намалена и след това повдигна въпроса за промените в трудовите отношения. След това обаче заяви, че не иска да коментира изобщо въпросите, за които ще трябва да решат политическите лидери. Много депутати обаче не останаха удовлетворени от това обяснение и го разкритикуваха.

Заместник-министърът на финансите Христос Стайкурас също удиви присъстващите с признанието, че е намерил дупка в размер на 1 милиард евро в Националната осигурителна система. Според него никой преди това не е знаел за нейното съществуване, както и че тя се дължи на пресрочени плащания към касата. Той заяви с откровение, че все още не е запознат кога и с колко ще бъдат орязани заплатите и пенсиите.

Министърът на развитието Костис Хадзидакис се нае с трудната задача да защити мерките и заяви, че залогът е оцеляването на страната. „Това е един горещ картоф и горчива чаша, но аз ще направя това, което ми диктува моето съзнание”, подчерта той и изрази увереността си, че Гърция ще успее да се справи. Той говори също за очаквания проектозакон за разсрочването на плащанията към банки от страна на презадлъжнелите домакинства, като допълни, че каквато и да е договореност ще трябва да бъде съгласувана с надзорната Тройка.

В същото време синият синдикалист и заместник-председател на синдиката на служителите в частния сектор Никос Кюцукис бе отлюспен от партията, заради тежките нападки, които отправи срещу министъра на културата Костас Дзаварас за новите икономически мерки.

Категории: Политика Нова демокрация синдикалисти нови икономически мерки отлюспване Никос Кюцукис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus