Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Сирия предизвика дипломатическа треска в Атина

28 Август 2013 / 11:08:05  GRReporter
1412 прочитания

Звукът от барабаните на войната в Сирия достигна вече и до премиерската резиденция Максиму в гръцката столица. Засега представители на външното министерство опровергават публикации, залели интернет, според които Вашингтон иска от гръцкото правителство военната база в Суда, на остров Крит, и военното летище в Каламата за удар срещу Сирия, както и използване на гръцкото въздушно пространство. Тревогите на правителството обаче са свързани и със самата същност на гръцкия проблем, т.е. какви могат да бъдат последиците от евентуална война в Сирия върху дълговата криза, разтърсваща страната.

И тук мненията са коренно различни. Има членове на кабинета, които в никакъв случай не искат точно в този момент, когато се правят опити за привличане на чужди инвестиции, да се отвори военен фронт в югоизточно Средиземно море. Има обаче и сътрудници на премиера, които вярват, че едно такова развитие на нещата ще извади страната от рамките и ще позволи да бъде потърсено окончателно решение в сътрудничество с кредиторите. Някои смятат, че ако Египет, Сирия и Турция пламнат, т.е. почти цялата „махала” на Гърция, нищо добро не може да се очаква. Съществува обаче и мнението, че при това положение страната се превръща в единствен остров на стабилност и следователно на развитие в района на югоизточно Средиземно море.

Единственото сигурно нещо е, че въпреки опроверженията на външния министър, гръцкото правителство не само знае, че гръцките военни бази присъстват в алтернативните планове за евентуална военна намеса, но и че тяхното използване, ако бъде поискано в рамките на трансатлантическите споразумения, ще стане със  съгласието на кабинета. Освен това, като се има предвид, че Турция иска настойчиво намеса в Сирия, като я възприема за шанс да подобри разклатените си отношения със САЩ, подкрепата, която ще бъде поискана, ще бъде свързана с предоставяне на военна помощ.

Шест дни след нападението с употреба на химически оръжия в Сирия гръцкият вицепремиер и министър на външните работи Евангелос Венизелос потвърди, че е разговарял по темата с еврокомисаря по въпросите на външната политика на Европейския съюз Катрин Аштън, както и с френския си колега. «Реакцията трябва да е ясна и категорична», подчерта Венизелос и не пропусна да поиска сурова присъда за атаката с химически оръжия.

Дори фактът, че от централата на СИРИЗА побързаха да призоват правителството «да увери гръцкия народ, не само че ще откаже използването на базата в Суда за намеса на НАТО в Сирия, но и ще се противопостави на всеки план за военна намеса в региона», потвърждава истината.

Впоследните дни вицепремиерът и министър на външните работи Евангелос Венизелос имаше поредица от срещи с дипломатически представители от арабските страни, а днес в 12,30 часа се среща и с посланика на Великобритания в Атина. Да припомним, че САЩ разполагат с военната база Суда на остров Крит, а британските RAF имат своя база в Кипър.

"Положението в Сирия е много сериозно и ние го осъждаме категорично", заяви в интервю за агенция Ройтерс вицепремиерът и министър на външните работи Евангелос Венизело. Днес той разговаря по телефона с иранския си колега Мохамад Завад Зариф по инициатива на техеранския дипломат, който искал да го информира за позицията на Иран по положението в Сирия. Утре Венизелос ще се срещне и с посланика на Сърбия в Атина.

 

 

Категории: Сирия криза военна намеса НАТО военни бази Суда Каламата
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus