Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сирийските митрополити екзекутирани

01 Юли 2013 / 17:07:34  GRReporter
1426 прочитания

Гръцкият митрополит на Алепо Павлос и сирийския митрополит на града Григориос Йохана Ибрахим са били екзекутирани от ислямисти в Сирия, твърдят източници от Интерпарламентарната асамблея по православие.

Информацията бе потвърдена от заместник-председателя на руската Дума Сергей Железняк, който също заяви, че двамата висши духовници са били убити от фанатизирани ислямисти. Според източници руският политик се основава на разпространената от Интерпарламентарната асамблея по православие информация. Тя все още не е потвърдена официално, но от организацията настояват, че са налице данни, които доказват, че двамата митрополити не са живи.

В същото време гръцкото министерство на външните работи опроверга твърдението, че мъртвият свещеник, който се вижда на разпространен в международните медии и социалните мрежи е един от двамата отвлечени духовници. Съдържанието на видеото е особено жестоко. В него е заснета екзекуцията на християнски духовници от фанатизирани ислямисти в Сирия.

Кадрите бяха представени от агенция Middle East Christian News Agency и разпространени от Radio France International. Според агенцията екзекуторите са членове на сирийската организация Ал Нусра, която има връзки с терористичната мрежа Ал Кайда и други екстремистки групировки.

До момента не е ясна самоличността на тримата мъже, които са били обезглавени по много жесток начин. Твърде вероятно е те да са францискански монаси, много от които живеят в манастир в региона на Гасания, близо до град Хомс, където пребивават голям брой християни. Мястото е ставало и по-рано поле на нападения от страна на ислямски екстремисти. По време на набезите те не се колебаят да убиват християните, които живеят в региона.

Според агенцията, която предаде новината една от трите жертви вероятно е сирийският монах Франсоа Мурад. Той бе отвлечен от джихадисти миналата неделя. На видеоматериала се виждат трима коленичили мъже с вързани ръце. Екзекуцията се наблюдава от голяма публика, а някои от зрителите заснемат обезглавяването на мъжете с мобилните си телефони.

Кореспондентите на международните медии, които се намират на първата линия до ожесточените сражения определят продължаващата повече от две години война като гражданска. Според приятелски настроената към бунтовниците Сирийска наблюдателница на човешките права от началото на конфликта са били убити 100 000 души, от които 25 000 членове на войската, 36 000 граждани и 14 000 бунтовници.

 „В Хомс страхът трови въздуха и къщите, които се изпразват веднага се превземат от бунтовниците. Достъпът до болниците е много труден, а кражбите на пари и автомобили е всекидневно явление”, разказва ирландският кореспондент и експерт по въпросите за Близкия Изток Патрик Кокбърн. Отвличания, жестоки убийства, изоставяне на домове и цели квартали, изчезвания на хора и смъртни случаи е всекидневието на нестихващата война, която унищожава мирното население. Смята се, че само от региона на Хомс са заминали около 400 000 души от страх за живота си. Много от тях са били приютени в училища, които правителството снабдява с материали от първа необходимост. От началото на войната страната са напуснали 1,7 милиона сирийци, като повечето от тях са емигрирали в съседни държави.

До момента международната общност е само наблюдател на раздиращия страната конфликт. Преди около две седмици правителството на САЩ реши да започне за първи път да доставя леки оръжия и боеприпаси на бунтовниците. Решението било взето след заключението, че режимът в Дамаск е използвал химически оръжия срещу опозиционните сили. Това решение разгневи Москва. Шефът на комитета за външна политика в руската Дума Алексей Пушков заяви, че „информацията за използването на химически оръжия от силите на Асад е изфабрикувано на същото място, където бяха съчинени лъжите за оръжията за масово унищожение на Саддам Хюсеин”.

От НАТО призоваха за незабавен достъп на представители на ООН в Сирия, за да бъде извършено независимо разследване на всички данни за използването на химическо оръжие. Северноатлантическият пакт е на мнение, че „правилният път е постигането на политическо решение”.

Категории: Гръцки митрополит Павлос Алепо екзекуция ислямисти Сирия гражданска война
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus