Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Скандалът със списъка Лагард не е преекспониран

18 Януари 2013 / 18:01:33  Виктория Миндова
1166 прочитания

В последните седмици Гърция бе напълно обзета от скандала свързан с нелегално изтегленият списък от архива на швейцарския клон на HSBC с имената и сметки на гърци. След поредната доза напрежение дали Гърция ще получи най-големия си помощен транш от 50 милиарда евро, средиземноморците се съсредоточиха върху това кой, защо и от къде има милиони евро в чужбина, когато дъжавата се гърчи под натиска на фискалните съкращения и новите високи данъци.

Историята около списъка Лагард стана още по-пикантна, когато финансовото министерство под ръководството на Янис Стурнарас разгласи, че от оригиналния списък с богаташи с дебели банкови сметки са били изтрити имената на трима души. Те се оказаха лица пряко свързани с финансовия министър от правителството на Георгиос Папандреу (2009-2011) – Георгиос Папакоснтантину.

Избухна огромен скандал и започна съдебно разследване от най-висок приоритет от прокуратурата срещу неполитическите лица замесени в него. За вината на политическо ниво се взе решение да се свика специална парламентарна комисия, която да разследване на случая. Един след друг показанията на различните свидетели в съдебното разследване носеха нова информация, а общата суматоха около списъка се оказа добра възможност за евентуално преразпределение на силите в политическото пространство.

GRReporter се свърза с Димитрис Циодрас, който освен, че е опитен журналисти с дългогодишна практика, отговаряше и за връзките с обществеността в служебното правителство на Лукас Пападимос. Познанията му от кухнята на гръцката политическа сцена дадоха нова светлина на случая и разясниха някои детайли от него. Един от основните въпроси, които по-скептичните в Гърция си зададоха бе “Защо се вдига толкова шум, след като не е незаконно да имаш банкова сметка в страната или чужбина?”

Според Циодрас въпросът е по-скоро принципен, а не практически. “В Гърция в последно време се развива голям дебат във връзка с данъчните измами и то на фона на поредица от съкращения на заплати, пенсии и социални помощи. За всички е ясно, че в страната имам голям проблем със събирането на данъци. Не е тайна за никого, че институциите не работят ефективно и борбата с укриване на доходи е сериозно предизвикателство. Естественият въпрос, който си задават обикновените хора е защо постоянно правителството реже приходите, а не се опита да събере полагащото се от данъчно некоректните”, казва журналистът.

Той е категоричен, че ако името на дадено лице, гражданин или бизнесмен фигурира в един подобен списък, това все още не го прави престъпник. Въпросът е, че за да се докаже това, институциите трябва да направят полагащата се проверка и да установят дали средствата в швейцарски или други банки са законно придобити и по тях са платени данъци. “Въпрос на социално правосъдие е данъчните да си свършат работата и да оползотворят информация, като тази, която дава списъка Лагард. Да извършат проверка и да установят кой е платил данъците си по изнесените в чужбина средства, кои не е”.

Досега в Гърция плащат само тези, за които лесно може да се установи какъв приход имат – хората на заплата и пенсионерите. Бизнесмените, заетите на свободна професия и земеделците не плащат данъци. Това са и основните групи, от които държавата трябва да потърси сметка и да увеличи приходите си, казва Циодрас.

Широкото медийно покритие, което получи случая и разгорещените сблъсъци в парламента, направиха особено впечатление. След Коледните празници развитията по списъка Лагард обсебиха гръцката преса. Новините свързани с намаленията на пенсиите и заплатите отстъпиха пред заглавията свързани с развитията по разследването. Намесата на бивши прокурори в промяната на списъка и спекулации с името и ролята на Георгиос Папакоснтантину бяха на първа страница на всички големи всекидневници. Новинарските емисии започваха с репортажи от централата на данъчната служба, от съда и от парламента с нови факти по случая. Попитахме журналиста дали медиите не вдигнаха твърде голям шум около афера, на която й е отредена по-скромна роля.

«Не смятам, че темата със списъка Лагард беше преекспонирана, напротив. Всеки проблем, който се поставя на открито в общественото пространство, има възможност да бъде решен. Публична тайна е, че данъчните механизми и контролните органи в Гърция не работят ефективно. Изкарването на бял свят на един подобен случай, оказва натиск над политическата система да вземе по-решителни мерки да корегира проблемите, за които говорим в момента».

Забавянето на разследването на лицата в списъка Лагард и мистериозното изтриване на имената на тримата роднини на бившия министър на финансите, станаха причина за разрастването на политическата конфронтация между управлението и опозицията. СИРИЗА настоя да се потърси  политическа отговорност от приемника на Папаконстантину във финансовото министерство – Евангелос Венизелос, който е основен партньор в днешното коалиционно правителство. Той беше "номиниран" между тези, от които трябва да се търси наказателна отговорност, въпреки че нямаше доказателства за това. Показанията на ключов свидетел по случая показаха, че Венизелос не е имал възможност да промени съдържанието на списъка и отговорността за евентуални нарушение остана да се търси само от Георгиос Папакоснтантину, който има пряк мотив за промяна на списъка.

«Очевидно е, че има политически сили, които инвестираха в случая, за да могат да разклати стабилността на правителството. Имам предвид СИРИЗА, но плановете им не сполучиха». Според него ролята на Костас Ваксеванис, който оповести списъка в списанието си HOT DOC, е била да даде предимство на СИРИЗА пред правителствената коалиция. Намесата му обаче не се е оказала решаваща за разплитане на случая, защото държавното управление вече е било задействало прокурорско разследване.

Категории: Политика списък Лагард Гърция гласуван дебати парламент
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus