Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Скотланд Ярд преследва имянари в Епир

29 Юни 2014 / 12:06:12  GRReporter
1455 прочитания

След кражбата на две икони и други предмети от Църквата Евангелистрия в Като Меропи, близо до Янина, местните власти в Епир изразяват страха си от нов удар на иманярите, които вече са опустошили манастири и параклиси, открадвайки над 200 ценни предмети.

Разследване на вестник Етнос показва, че след откриването на много икони в галерии в Лондон и в Амстердам, Скотланд Ярд е съставила доклад от 150 страници по темата и посочва като ръководител на бандата иманяри 43-годишния Д.Д. от Трикала, който работи в сферата на туризма.  Докладът ще бъде предаден на гръцките власти и съдържа данни за дейността на голямата иманярска верига, която продава икони и църковна утвар чак до Истанбул.

Икона на Свети Георги от 18 век, открадната през 2009 от сърквата Свети Атанасий и открита в галерията Dullaert в Амстердам

Богохулниците в Като Перопи са счупили един оберлихт от задната страна на църквата, която се намира в центъра на селището и са влезли вътре с помощта на маркуч. Изтръгнали са две икони, взели са едно евангелие, ръчно тъкан плащ с изображение на Тайната вечеря, маслена картина, две чаши и други предмети.

Според доклада, получен от полицията, иконите и другите предмети са съвременни, и може да не са свързани с бандата, но все пак разследването проучва всяка версия.

Храмът Евангелистрия  е централната църква на селището, а района има още 3 важни византийски паметници, Манастирът Продромос от 1614, храмът на Свети Атанасий от 1585, и църквата Успение Богородично от края на 15 век.

Иконата Сретение Господне, открадната от църквата Успение Богородично

През последните години манастирите в Епир са обирани по един и същ начин, винаги със секретен ключ, и са отнети поне 200 църковни ценности. Повечето кражби са от зимата на 2009, и най-големи щети са нанесени на църквата Успение Богородично в Кукули, която е датиран от 1630. Тогава преди Коледа, в една студена вечер  със силен снеговалеж, обирджиите открадват 64 икони, две евангелия, утвар, дори и частиците от мощите на Свети Пантелеймон и Свети Харалампий.  Стойността на някои от иконите достига до 1 милион евро. Една от тях е открита през 2010 в Монастираки, а притежателят и е обвинен в укриване на крадена вещ.

Много икони са открити и върнати от галериите Temple в Лондон и Dullaert в Амстердам, а според информациите самият Richard Temple е посочил 43-годишния жител на Трикала.

Колекционери са открили откраднати икони, в интернет каталога на антикваря H.W.C.Dullaert  през април 2011 и те са конфискувани от холандската полиция.

Върнати са общо 11 икони, откраднати от храма Успение Богородично в Кукули от цурквата Свети Трифон във Викос са открити в галерията Temple, и други 10 от галерията Dullaert.

Категории: иманяри Епир откраднати икони Скотланд Ярд
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus