Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Съкратиха бюджетните разходи за обяда на премиера

06 Юли 2012 / 18:07:51  GRReporter
977 прочитания

Андонис Самарас се разпореди да затворят премиерската кухня в двореца Максиму, която струва на данъкоплатците 63 хиляди евро на година. Столовата на министър-председателя действа от 1982 година, когато Андреас Папандреу поръчва нейното създаване. Кухнята на премиерския кабинет има собствен готвач, който най-често готви официалните вечери за чуждестранните политици, които посещават Гърция. Когато няма посещения премиерската кухня работи като стол  за служителите в офиса на министър-председателя и сервира храна на работните срещи на премиера.

Запознати твърдят, че разходите за поддръжката на премиерската кухня се увеличили рязко в последните години, въпреки задълбочаващата се икономическа криза. Явление, което е в противоречие с политиката наложената от предишния демократично избрани министър-председател Георгиос Папандреу. Той предприе съкращения на пенсиите и заплатите в частния сектор, но не отряза бюджета на премиерската кухня, нито намали разходите в държавния сектор, които са главната причина за днешната финансова криза.

Предложението 1300 служители на парламента да получат допълнително възнаграждение от по хиляда евро заради “извънредната” им работа в двата предизборни периода предизвика нов скандал свързан с управлението на публичните средства.
Решението за околоизборните бонуси бе подписано то бившия председател на парламента Вирон Полидорас, който пое поста фиктивно за два дни преди парламента бе разпуснат за повторните парламентарни избори на 17 юни. След заклеването на действащия днес парламент неговия председател Евангелос Меймаракис се е консултирал с премиера Андонис Самарас дали допълнителните възнаграждения да се дадат. Самарас е поръчал на парламентарния председател да се намери законен начин изплащането на баснословната сума от 1,3 милиона евро да бъде спестена на бюджета.

Според публикация в Етнос в “старите добри времена” в предизборните периоди парламентарните служители са получавали допълнителни възнаграждения от четири хиляди евро на човек. Възмущението на някои от служителите от “орязването” на бонусите е било толкова голямо, че нападнали словесно журналистите, които се занимават с парламентарен репортаж. “Дано сте доволни от резултатите. Работихме по 12-14 часа и няма да получим нито цент”, викали срещу представителите на медиите. Според служителите в народното събрание, журналистите са виновни за сполетялата ги несправедливост – ако не е бил вдигнат шум, бонусите щели да бъдат платени. Все пак гръцките медии не пропускат да отбележат, че е имало разумни гласове между парламентарните служители. Те заявили, че в този тежък период, в който милиони гръцки граждани се налага да живеят с по-ниски доходи или са без работа, не е било правилно да се раздават допълнителни възнаграждения.

Wikileaks разкри, че държавни пари под прикрие е получавал и настоящия лидер на неонацистката партия Златна зора Никос Михалолякос. Той е бил информатор на специалните държани служби в периода 1980-1982 и според разкритите документи той е получил заплащане от 120 хиляди драхми като доносник на държавния апарат. В разкритите за обществеността списъци фигурира името на лидера на Eдиното националистическо движение (ENEK) Полидорос Дакоглу, който е получил 92 хиляди драхми за същите услуги, както и днешният поддръжник на ЛАОС Косатас Плеврис.

Категории: Политика разходи съкращение информатор Андонис Самарас Никос Михалолякос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus