Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Скритото съкровище на Гърция – благородните метали и минералните богатства

22 Април 2012 / 11:04:11  GRReporter
3302 прочитания

Металургичната и минно-добивна промишленост днес е един от най-динамичните и експортно ориентирани отрасли на гръцката икономика, като участва с близо 5% в БВП и осигурява заетост за 80 000 души. Стабилно присъствие и здрави позиции имат големите гръцки предприятия в бранша, които заемат челни места и на световно ниво.

«Viochalko»

Световна сила в металургията

Решимостта и търговския нюх на Михалис Стасинопулос създават консорциума «Viochalko», най-големия металургичен консорциум в Гърция със сериозно присъствие и в чужбина. Основан е през 1937, а първият завод произвежда тръби, домашни потреби и ВиК части. Когато започва гръцко-италианската война е превърнат във военен завод, като произвежда нови патрони от празните гилзи. Подобна възможност дотогава не е съществувала в Гърция и по този начин заводът е дал своя принос в борбата на страната. За да смогва с производството на муниции, заводът е работил денонощно без прекъсване на четири смени, дори и в неделя.

По време на Окупацията (от 1941 до 1944) заводът е затворен. Възобновява дейността си през 1946, а през 1947 компанията е листвана на Атинската фондова борса. Днес консорциумът притежава около 80 компании, 6 от които (Elval, Chalkor, Sidenor, „Гръцки кабели”, ΕΤΕΜ и „Тръбопроводи” - Коринт) са листвани на фондовата борса, и осигурява заетост за над 8 000 души. Консорциумът е експортно ориентиран (изнася в над 60 страни), в резултат на което оборотът му, реализиран в чужбина, надхвърля този в страната. Общият му оборот за финансовата 2011 възлиза на 3,53 милиарда евро, увеличен с 19,5% в сравнение със същия период на 2010, а общата печалба достига 176,6 милиона евро, увеличена с 11,34% в сравнение с 2010.

«S&B Индустриални минерали»

Акцент върху експорта

До първата половина на 20-и век богатият на полезни изкопаеми подпочвен слой на Гърция е оставал неизползван, тъй като добивните компании са се занимавали повече с добив на естествени минерали, а не с тяхната преработка и обогатяване. Така суровините са заминавали непреработени за чужбина, където били превръщани в стоки, които впоследствие Гърция изкупувала на високи цени. Именно това положение поискали да променят Еврипидис Мавроматис, Илияс Илиопулос, Георгиос Илиопулос и Атанасиос Илиопулос, основавайки през 1934 компаниите «Сребро и полезни изкопаеми & Варитинис» (Α&B) в Милос и «ΑΕΜ Боксит - Парнасос» във Фокида, предшественик на „S&B Индустриални минерали”. Днес „S&B Индустриални минерали” заема лидерска позиция в отраслите, в които развива дейност (бентонит, перлит, боксит и флюсове за леене на метали) и поддържа значително присъствие в чужбина. Притежава 46 завода и цехове за преработка, 26 рудника и 26 центъра за дистрибуция в 26 страни. Осъществява продажби в 75 страни и на петте континента, като осигурява заетост за близо 2 000 души. През 2011 общите продажби на консорциума отчитат увеличение с 8,5% в сравнение с 2010, като възлизат на 455,7 милиона евро, а чистата печалба е увеличена с 57%, като достига 20,6 милиона евро.

«Alumil»
Увеличава продажбите напук на кризата

Това е един от най-големите частни индустриални комплекси за производство на цялостни профилни системи от алуминий в Европа. Консорциумът „Alumil” притежава 29 дъщерни фирми, от които 21 се намират в чужбина (Европа, Балканите, Близкия Изток), а производствените му мощности са разположени в северните гръцки градове Килкис, Серес, Комотини, Ксанти, както и в България, Румъния, Босна и Херцеговина и Албания. През 2011, въпреки спада на местния пазар, успява да увеличи продажбите и рентабилността си. Мечтата на ръководството е „Alumil” да бъде най-добрият, авангарден, иновативен консорциум в своя бранш, поставящ в центъра човека и опазването на околната среда.

«Titan»
Първото циментово предприятие в Гърция

С над един век съществуване и точно със 100 години присъствие на таблото на Атинската фондова борса циментовото предприятие «Titan» поддържа производствено и търговско присъствие в 13 страни, като осигурява заетост за близо 5 800 души.

Предприятието е организирано в четири географски области: Гърция и западна Европа, САЩО, югоизточна Европа и източно Средиземноморие. През 2011 продава  15,3 милиона тона цимент и сродни материали, 3,7 милиона кубични метра готов бетон, 10,9 милиона тона инертни материали и различни други строителни материали.

Залежите в подпочвения слой на Гърция

Запаси за над 28 милиарда евро

Гърция е един от най-богатите на залежи райони в Европа, както по отношение на качеството, така и на количеството. Според Института за геоложки и минни операции, общите залежи от полезни изкопаеми в подпочвения слой на Гърция надхвърлят 28 милиарда евро, като в тях не са включени залежите от въглеводороди. При това, що се отнася до златото, изследванията показват, че предполагаемите количества възлизат на 8,5 милиона унции, а тези на среброто – на 65 милиона унции.

Категории: минерални богатства добивна промишленост благородни метали металургия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus