Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

След Бакояни Вгенопулос се зае и с Алогоскуфис

17 Ноември 2009 / 15:11:20  GRReporter
1731 прочитания

Мария Спасова
    Като 10 хиляди скандала Ватопед и 50 хиляди скандала Сименс определи Андреас Вгенопулос “престъпното” според него безхаберие, което проявил спрямо публичните финанси бившият министър на националната икономика на Гърция Георгиос Алогоскуфис. “Вината” на Алогоскуфис била, че по време на разгара на банковата криза миналата есен не се вслушал в съвета на президента на MIG държавата вместо да помага на банките, да закупи от тях съвместни акции. Така направила Швейцария с банка UBS и Съединените щати със 7 американски банки. Една година по-късно, когато кризата отминала държавата продала акциите и спечелила милиарди. Според Вгенопулос пропуснатите ползи за гръцката държава от неприлагането на тази схема са от порядъка на 2,6 милиарда евро.
    На голяма пресконференция президентът на MIG Андреас Вгенопулос хвърли обвинения по различни поводи и срещу министерствата на транспорта и на здравеопазването, срещу Гражданската авиация и разбира се, срещу конкурентите си от Aegean Airlines. Текстът на пресконференцията е изпратен в прокуратурата, от където са започнали предварителна проверка.
    Повод за словесното излияние на Андреас Вгенопулос, което продължи повече от 1 час без да се смятат отговорите на журналистическите въпроси е проведеният в края на миналата седмица търг за обслужването на 25 самолетни дестинации до най-отдалечените гръцки острови. “Ние разделихме дестинациите на 16 трудни и 9 много трудни, където не е възможно да има каквато и да е печалба. Кандидатствахме за 16-те дестинации. Някои от тях могат да са печеливши, другите са губещи, но като цяло печалбата от едните ще покрие загубата от другите”, поясни Вгенопулос. Въпреки че авиокомпания Олимпик предложила да обслужва дестинациите без субсидии от държавата, министерството на транспорта дало дестинациите на две други авиокомпании, които поискали субсидии от 2,2 милиона евро.
    От гръцката Гражданска авиация обявиха, че причината да се отхвърли офертата на Олимпик е условието им или да вземат всички дестинации, или нито една. Президентът на MIG обвини и сегашното, и предишното правителство в престъпно нехайство и по отношение на собствеността на старата компания Олимпик, която овехтява в складовете. “Крайно време е да се отвори досието на Aegean Airlines”, иска още Андреас Вгенопулос. Той призова сегашния заместник-министър на транспорта Никос Сифунакис да си припомни колко често е атакувал бившите управляващи за незаконните според него сделки на Aegean Airlines и сега, когато е на власт, да се заеме с тази авиокомпания.
    И от Министерството на здравеопазването не е доволен господин Вгенопулос. Корпорацията му е искала да дари на педиатричната болница Аглая Кириаку специална апаратура за лъчева терапия на онкологично болни деца, но тъй като в болницата няма нито рентгенолог, нито лаборанти за рентгенова лаборатория болницата не е могла да приеме дарението.

Категории: Андреас Вгенопулос авиокомпания Олимпик MIGИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus