Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

След Eurobank EFG СИРИЗА се захвана и с журналистите

26 Май 2012 / 16:05:47  GRReporter
1213 прочитания

След като обвини администрацията на една от най-големите гръцки банки Eurobank EFG, че заплашва служителите си с уволнения, ако гласуват за Коалицията на радикалната левица, СИРИЗА се накара и на журналистите.

От Радикалната левица обвиниха медиите за «преиначеното и недостатъчно отразяване» на посещението на лидера й Алексис Ципрас във Франция и Германия, като същевременно обявиха, че «ще разбият омагьосания кръг, съществуващ в медиите», като направят ясна и прозрачна процедурата по лицензиране на телевизионните канали.

По повод европейската обиколка на Алексис Ципрас бе организирана специална неформална среща с журналисти, чиято цел бе ръководството на СИРИЗА да изпрати послания до големите издатели и собственици на телевизионни канали, както и до самите журналисти, които според Радикалната левица „нарочно спекулират”.

На тази среща присъстващите журналисти бяха подложени на гнева на Радикалната левица заради начина, по който бяха отразени срещите на лидера й Алексис Ципрас в Европа. Освен това бяха им отправени намеци за това, че не спазват правилата на обективната журналистика.

Председателят на комисията за комуникативна стратегия на СИРИЗА Василис Мулопулос отправи обвинения за «основно нарушаване на журналистическата етика при отразяването на посещението». В същото време по повод прословутата реплика на Ципрас, нарекъл френския президент Франсоа Оланд „Оландреу”, Мулопулос подчерта, че тя е била характеризирана като неуместна само в Гърция. «Това, което бе представено тук като неуместно, не е ставало никъде другаде, дори и във Франция, където не сметнаха, че е обида към френския президент», подчерта отговарящият за комуникативната стратегия на СИРИЗА, като добави, че «действителността е била напълно изопачена» чрез внушенията, че във Франция са се обидили от «Оландреу». В действителност, както казва Мулопулос, противно на разпространените информации, контактите на Алексис Ципрас са били оценени като напълно конструктивни, и резултатите от посещението му като положителни, както показва и големият интерес от страна на чуждите средства за масово осведомяване.

Мулопулос нападна и «омагьосания кръг в медиите», който определи по следния начин: «Пари за производство на информация – информация за производство на политика – политика за производство на пари». Както посочи той «този омагьосан кръг, господствал през последните 25 години и създал една политическа система, наречена от Евангелос Венизелис „прогнила”, този кръг се страхува от едно евентуално правителство начело със СИРИЗА. И ние ще разбием този омагьосан кръг, защото искаме здрави медии».

Мулопулос все пак подчерта, че «не искаме да затваряме телевизионни канали и вестници» и поясни, че «всичко ще става според пазарните условия».

Лицензирането на телевизионните канали

В тази връзка Мулопулос напомни, че «телевизионните канали работят с временни лицензи и според конституцията незаконно», като обяви, че «ще бъде извършено едно нормално лицензиране». «Вече няма да се раздават лицензи безплатно», заяви той, като се позова на забележките на Международния валутен фонд, според които въвеждането на регулации в лицензирането на телевизионните канали ще донесе на държавата 500 милиона евро, «т. е. много повече от 325-те милиона евро, които бяха нужни на политическите лидери за да не наложат допълнителни мерки за съкращения». «Тези, които твърдят, че меморандума трябва да се спази до последната точка, нека спазят и това, което е препоръчал Международният валутен фонд за отпускането на лицензите».

Приемливо за всички решение за Гърция

Що се отнася до политическите рамки на европейската визита на Алексис Ципрас, Василис Мулопулос каза, че „СИРИЗА е започнала една дискусия в Европа, която до днес не е била започвана”.

Според Радикалната левица, изводът, който може да се направи от срещите  е, че  «всички приемат, че рухването на Гърция означава разпадане на еврото», както и че «всички говорят за намирането на решение – приемливо за всички, и за самата Гърция».

Както подчерта Мулопулос, това, което е било казано на делегацията на СИРИЗА е: «Приложете договореностите, които имат статут на договори и елате да обсъдим какво ще променим». Също така той каза, че «европейските партньори са настоявали да бъдат извършени структурните реформи и са се съгласили, че мерките за икономии и съкращения трябва да приключат».

Василис Мулопулос отбеляза също така, като има предвид явно съмишлениците на Ципрас, че «всички ни казаха, че този меморандум е вече мъртъв, и те са го разбрали». Освен това по повод срещи на Ципрас, които не бяха отразени в публичното пространство, Мулопулос подчерта, че лидерът на СИРИЗА се е срещнал с Жан-Пизани Фери, съветник на френското правителство, а резултатът от тази среща е бил мнението, че съществуват сходни възгледи що се отнася до промяна на политиката на затягане на коланите.

 

 

Категории: СИРИЗА Алексис Ципрас Василис Мулопулос европейска обиколка медии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus