Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

След побой на съдия преустановиха всички футболни мачове в Гърция

15 Ноември 2014 / 12:11:27  GRReporter
1273 прочитания

Нападението срещу заместник председателя на Централната съдийска комисия Христофорос Зографос пред дома му в четвъртък вечерта доведе до незабавни последствия.

Гръцката футболна федерация реши да отложи за неопределено време всички мачове  от понеделник нататък,а президентът на футболния клуб Олимпиакос Вангелис Маринакис заяви, че по негова информация Димитрис Мелисанидис, силният човек във футболен клуб АЕК, е свързан с нападението.

Христофорос Зографос, който само преди 40 дни беше назначен в Съдийската комисия, е хоспитализиран с фрактури на черепа и на китката на ръката. Според близките му, ще бъде подложен на операция на ръката в понеделник. Нападението срещу Зографос е част от серия нападения срещу съдии, членове на Съдийската комисия и на Гръцката футболна федерация, но този път реакциите и последствията са много по-големи.

Христофорос Зографос, www.exitnews.gr

Президентът на Олимпиакос Маринакис се появи на планираното заседание на Управителния съвет на Супер лигата и обвини Мелисанидис, свързвайки го с побоя. Той заяви, че Мелисанидис е говорил със самия Зографос,както и с председателя на футболната федерация Георгиос Сарис, настоявайки на мачове на неговия клуб да бъде назначаван  един от четирима предложени арбитри, нещо, което според Маринакис не се е случило. Той е поискал от полицията и прокуратурата да се намесят  за по-бързото разрешаване на случая.

Вицепрезидентът на Панатинайкос Василис Константину заяви, че и в миналото са ставали подобни нападения, без обаче да предизвикват подобни реакции.

Футболната федерация от своя страна свика извънредно заседание на Управителния съвет, на което реши да не се назначават съдии на мачове, което на практика води до отлагането на всички шампионатни мачове, на национално и местно ниво. Както беше обявено, Управителният съвет единодушно е гласувал предложението на Сарис, докато обществото и футболните клубове не осигурят вземането на мерки за защита на всички участници в гръцкия футбол. Федерацията очаква решенията на президентите и собствениците на клубовете от двете професионални лиги.

Прави впечатление обаче фактът, че президентът на Футболната федерация Сарис, който беше посочен поименно от Маринакис, не е информирал колегите си и не потвърждава или опровергава евентуалния натиск от страна на Мелисанидис. Единственото, което каза, е, че са виновни журналистите.

Твърденията на президента на Олимпиакос предизвикаха реакцията на футболен клуб Панатинайкос. Беше разпространено изявление от клуба, в което се казва: „Футболен клуб Панатинайкос и неговият президент винаги е стоял начело на борбата за изчистване на гръцкия футбол. Ние силно осъждаме вчерашното жалко събитие, което обаче не може да бъде използвано от лица,  разследвани от правосъдието.

Упрекваме правителството за престъпното въздържание, което от много години показва към развиващата се във футбола престъпност. Толерантността, както вече беше посочено, сега означава съучастничество. Ние призоваваме правосъдието да ускори работата си и да предотврати увеличаващото се разпространение не престъпленията”.

 И Димитрис Мелисанидис също реагира. Той заяви „С голям интерес следя  трогателните опити на г-н Маринакис да постави край на мръсотията в гръцкия футбол! Тези, които са призовани отговарят пред съда и прокуратурата в разследването за съществуването на организирана престъпна група във футбола, които са обвинени в изнудване, подкуп, побои и експлозии, които провалят всеки опит за здравословна конкуренция и доведоха до девалвиране на футбола в нашата страна, имат дързостта да говорят за етика, ценности и прогрес”.

От футболен клуб ПАОК заявиха, че не подкрепят твърденията на Маринакис.

Категории: футбол побой съдия отлагане на мачове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus