Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Следователите: Златна зора е престъпна организация, а дейността й - незаконна

22 Февруари 2014 / 13:02:23  GRReporter
797 прочитания

В Парламента  бяха  предадени обвинението срещу девет депутати от Златна зора  и искането за снемане на имунитета  им.  В обвинението следователите Йоанна  Клапа и Мария Димитропулу поставят въпроса за законността на партията.

Подчертава се, че „основно условие за съществуването и функционирането на една политическа партия е да служи на функционирането на демократично управление”. Следователките отбелязват, че не може да бъде закриляна партия, която под мантията на политическа партия използва въоръжено насилие и заплахи срещу човешкия живот.

Делото засяга Елени Зарулия, Никос Кузилос, Андонис Грегос, Михаил, Арванитис, Поливиос Зисимопулос, Артемиос Матеопулос, Константинос Барбарусис, Хрисоваландис Алексопулос и Димитрис Кукуцис.

Иска се отнемане на депутатския имунитет за Никос Михалолякос, Йоанис Лагос, Георгисо Герменис, Евстатиос Букурас, които са арестувани, както и на Илиас Касидиарис и Никос Михос, които са подсъдими и са освободени под гаранция. Те са разследвани и по допълнителни обвинения- притежание на оръжие и снабдяване на престъпна организация.

Разследват се и лидерът Никос Михалолякос и Йоанис Лагос за допълнителни нарушения на закона за оръжията и взривните материали, Никос Михос- за притежание на наркотици, както и Христос Папас- за нарушаване на закона за оръжията, както и на закона за старините (касае се за две църковни книги от 1830).

В изявление Матеопулос твърди, че процедурата е неоснователна и противоконституционна. Той говори за антигръцкото правителство, което се бои от възхода на Златна зора, и обвини СИРИЗА, че е станала „опашка на правителството”.

 

На  115 свидетелски показния и множество други разкрития по време на съдебното разследване, както и на показанията на обвиняемите се базира новото искане за отнемане на имунитета на депутатите от Златна зора.

Какво гласи докладът на следователките? За участие и управление в престъпна организация се иска отмяна на имунитета на деветте членове на Златна зора, които досега не са били разследвани от правосъдието.

Според информациите, Йоанна Клапа и Мария  Димитропулу искат снемане на имунитета на членове на парламентарната група на Златна зора, тъй като от данните, с които разполагат се вижда, че има доказателства цялата парламентарна група на партията да бъде призована да даде показания.

Според същите информации, следователките искат отново да бъде отнет имунитетът на Никос Михалолякос, Илиас Касидиарис, Никос Михос, Йоанис Лагос, Георгиос Герменис, Евстатиос Букурас, за да бъдат разпитани за притежанието на  огнестрелни оръжия и боеприпаси с цел снабдяването на престъпна организация. Със същия документ се иска и вдигането на имунитета на Михалолякос и Христос Папас за съставянето на незаконен архив. 


В доклада има и исторически препратки- отбелязва се, че Златна зора е създадени в началото на 80-те години от Никос Михалолякос и е имала характер на ръководство по националсоциализъм, с ясни препратки към третия райх, Хитлер и СС.

От разглеждането на доказателствения материал става ясно, че Златна зора разполага с ясна йерархия, с разпределение на задълженията, отнасящи се до разпространение на идеите й и обучението на членовете й.

Говори се за членовете на местните организации, които са призовавани да участват във всяка изява на партията с есемеси, както става ясно от проверката на телефоните на обвиняемите. На мушката на съдебните власти са попаднали видео записи и снимки, които показват нацистките поздрави на депутатите.  Що се отнася до военната структура на организацията, има данни, показващи, че групи от членове на Златна зора участват в манифестации с военен марш, в боен строй, и носят еднакви дрехи и символи.

Депутатите са упражнявали контрол, давайки заповеди и одобрявайки насилствени действия на членовете на партията.

По повод на изявлението на пресаташето на Златна зора след доклада на следователките, който иска отнемане на имунитета на депутатите -златнозорци,  в което Илиас Касидиарис  говори за „бандити, които нападат съдебната власт и са били инструктирани да затворят депутатите в затвора ...”, както и за „предатели, които ще бъдат наказани жестоко”, от Съюза на прокурорите заявиха : „Това със сигурност е едно тъжно доказателство за новата концепция на третиране на държавните институции, включително съдебната система-от действащи депутати. Заключенията остават за гражданите”.

Категории: Златна зора депутати отнемане на депутатския имунитет разследване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus