Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Службата за разследване на икономически престъпления призовава 49 лица от списъка „Лагард”

02 Март 2013 / 16:03:28  GRReporter
1026 прочитания

Покана за предоставят документи, доказващи правата им върху сметките в Банка HSBC в Женева са получили 49 от лицата в списъка „Лагард”.Списъкът с физическите лица беше предоставен на разследващата комисия в парламента от заместник-директора на Регионалната дирекция на Службата за разследване на икономически престъпления Петрос Мандувалос, който пое разследването. Призовката се отнася до 49 лица, които са собственици или се разпореждат с банкови сметки в размер от 3 милиона до 555 милиона долара.

Призовките са изпратени през февруари и получателите им трябва да предоставят исканите документи в рамките на 5 дни след получаването им. Не са посочени сумите, а данните на фирмите и сметките, както са описани в списъка. Между въпросните 49 лица са по няколко представители от фамилиите Мартинос, Калицис, Рокас, Метаксас, Франгистас, Крицас, Иконому, Дуни, както и Димитрис Герцос, Дионисис Матзорос, Марина Панайоту Илиадис, Венецианос Какавас, Соломондас Леви, Мариана Фикс и други физически лица.

Междувременно с писмо към министъра на финансите Янис Стурнарас членовете на разследващата комисия ще поискат в Службата за разследване на икономически престъпления  да бъдат назначени допълнителни служители, за да може по-бързо да бъде проверен списъкът „Лагард”.  В друго писмо към Съюза на гръцките банки се казва, че банките трябва незабавно да изпратят в електронен вид и като документи всички данни, които им е поискала Службата. Трето писмо ще бъде изпратено до икономическите прокурори и в него се иска с предимство да бъдат разследвани роднините на Георгиос Папаконстантину, чиито имена са изчезнали от първоначалния списък. Повод за това е казаното от директора по контрола на Службата за разследване на икономически престъпления  Никос Панайотопулос, който говори за проблемите на службата. Според  него разследването на службата за списъка „Лагард” ще отнеме време, тъй като липсват служители  и службата е свръх натоварена. Междувременно, бившият директор по контрола на Службата   Никос Лекас опроверга за пореден път мнението, че той е свързал името на Маргарита Папандреу с конкретната сметка в списъка.

В непосредствено бъдеще ще има резултати от проверките на данъкоплатците в списъка „Лагард” и парламентът ще бъде уведомен веднага, както заяви в петък заместник-министърът на финансите Георгиос Мавраганис в отговор на въпроса на депутата от СИРИЗА Панайотис Лафазанис. Както каза, проверката на списъка, който включва 2062 случая е започнала след прокурорско нареждане и е приключило данъчното идентифициране на 1681 физически 40 юридически лица. Той добави, че следващият етап е отварянето на сметките и сравняването на декларираните приходи през последните години. „Вече са поискани информации и се очаква процесът да приключи скоро. Успоредно с това започна проверката на данъкоплатците, които са призовани за изясняване на случая да предоставят необходимите документи” допълни Мавраганис.

СИРИЗА: проверките закъсняват

Развивайки въпроса си Лафазанис заяви на правителството, че пет месеца след изпращането на целия списък „Лагард” проверките на лицата закъсняват и държавната хазна не получава приходи. Депутатът от СИРИЗА видя зад това опит да се прикрият отговорностите на висши служители с оправданието, че този списък няма голямо значение, тъй като от него не произтичат приходи за държавата. „Имате златоносен извор и не го използвате. В същото време политиката ви за борба с укриването на данъците пропада и с нея- и държавата” допълни Лафазанис. Той отбеляза, че изпращането на писма на включените в списъка предизвиква юридически проблеми и попита дали правителството не го прави нарочно.

Отговаряйки, Мавраганис заяви, че правителството реагира с драстични мерки на проблемите и подчерта, че разследването е започнало по прокурорска поръчка. Според него проверките напредват бързо въпреки празнините в държавните механизми. Заместник-министърът допълни, че се назначават нови кадри в службата. Той обясни, че данъчното идентифициране не е лесно и фактът, че за кратко време са идентифицирани 83% от лицата и фирмите и това е доказателство, че проверките продължават.

 

Категории: списък Лагард Георгиос Мавраганис Панайотис Лафазанис проверки Служба за разследване на икономическите престъпления
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus