Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Служителите на фалиралата АСПИС без обезщетения и работа вече осем месеца

28 Май 2010 / 12:05:34  Марина Николова
2064 прочитания

750 служители от фалиралата застрахователна компания АСПИС очакват решение за обезщетенията си, което трябва да бъде взето в понеделник на заседание на Комисията за контрол на частните застрахователи. Заседанието трябваше да се проведе вчера в присъствието на адвоката на засегнатите, но се отмени за следващата седмица.

„Последното оправдание на вероятото изплащане на изработените пари от КАсата за несъстоятелност на Организацията за заетостта, е съвсем несъстоятелно и показа ясно, че комисията за контрол на частните застрахователи в лицето на съветниците господата Пецас, Васис и Павлопулос просто се опитва да спечели време по различен начин като прехввърля решението за заплащане от заседание на заседание, като цели в крайна сметка да не плати” се казва в съобщение на координационната комисия на бившите служители на АСПИС.

Около 70 души се събраха вчера пред офисите на Комисията за контрол, за да протестират срещу липсата на решение вече осем месеца след фалита на частната компания, в която са работели. Около 200 души от тях вече са намерили работа в други застрахователни компании като Interamerican, Етники и Етники писти. Останалите 550 бивши служители а АСПИС живеят от помощите за безработни, които всеки месец са в размер от 450 евро. „На мен ми трябват още 500 работни дни, за да излезна в пенсия. Имам четири деца и не мога да си намеря работа” заявява чистачка на фирмата, която е останала на улицата.

Според ощетените служители, когато фирмата е обявила фалита, счетоводителите са заявили, че в сметките на фирмата има достатъчно пари, за да бъдат изплатени обезщетенията. Адвокатът на ощетените служители е изпратил официално писмо, в което се настоява да бъдат отворени сметките на бившия собственик на компания АСПИС Павлос Псомиадис, за да могат да бъдат изплатени дължимите пари.

Засега съществува вариант да бъдат изплатени по 10 000 евро на всеки един от служителите, с който те не са съгласни. „Вече минаха осем месеца след фалита на компанията. Изплатиха ни една сума. Но ние искаме всички пари, които ни дължат. Колегите живеят с по 450 евро на месец. Според един от обсъжданите сценарии ще ни изплатят по 10 000 евро на всеки, без значение дали на някои дължат по 15 000-20 000 евро. Ние не го приемаме” заяви Александра Теодориду, бивша служителка в АСПИС.

„Държавната каса за несъстоятелност може да ни изплати част от парите, но това се прави до шест месеца след взимането на разрешителното за равиване на дейност на фирмата, а сега вече са минали осем месеца” заяви Статис Елафроянис. „Във фирмата има служители с 18-20 годишен стаж, със семейства, никой не е получил обезщетение.”

В същото време прокурорът Евангелос Йоанидис обяви наказателно преследване за измама от страна на Павлос Псомиадис, както и срещу икономическия директор на АСПИС. Псомиадис е обвинен в измамата заради фалшивия чек, който е представил на Комисията за контрол на чстните застрахователи в размер от 550 млн. евро, за да не обяви закриване на фирмата му. Преди две седмици Атинският районен съд обяви изземането на имотите собственост на Псомиадис, на съпругата и на дъщеря му, както и на фирмите му, до запълването на сумата от 15,5 млн. евро.

 

Категории: АктуалноКомпанииИкономикаАСПИС застрахователи фалит обезщетения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus