Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Смут в централата на „Гръцка полиция” заради снимка във Facebook

09 Юни 2012 / 15:06:43  GRReporter
1347 прочитания

«Ето я новата полиция на СИРИЗА» с пакистански униформени на фона на скъпа яхта, струваща десетки хиляди евро.

Тази снимка, качена в социална мрежа от полицай, отговарящ за канцеларията на министъра за защита на гражданите Елефтериос Иконому, предизвика множество въпроси и смут в министерството и в средите на „Гръцка полиция”. Близкият сътрудник на служебния министър осмива в своя акаунт една от партиите, които се стремят към властта и показва лидера й Ципрас и нейни членове да искат полиция, характерна за третия свят. Спорната снимка с „пакистанската полиция на СИРИЗА” е качена от 32-годишния полицай на 31 май.

Високопоставени служители на „Гръцка полиция” приписват на въпросния полицай редица неприемливи прояви, като например «нетактично отношение към десетки служители на „Гръцка полиция”», като същевременно задават въпроси за произхода на притежаваното от него имущество.

Както посочват те «въпросният полицай притежава супер луксозен автомобил, яхта, и живее в семейна четириетажна къща с басейн в атинското предградие Агиос Стефанос, без финансовите и професионални данни за него и семейството му да оправдават подобни придобивки. От друга страна се държи надменно, дори обидно, към висшестоящи, което излага непоправимо министъра за защита на гражданите, който винаги е бил сдържан и внимателен. Въпросният полицай е заварван да дава заповеди чрез Оперативния център на „Гръцка полиция” сякаш е генерал».

От друга страна според източници, министърът за защита на гражданите е изразил изненадата си от поведението и странния избор на своя сътрудник.

Обвинения за кражби

Смутът в редиците на „Гръцка полиция” е предизвикан от поведението на 32-годишен полицай, който в продължение на дълги години е един от най-близките сътрудници на бившия началник на „Гръцка полиция” и настоящ министър за защита на гражданите.

Според рапорти на негови колеги, той е бил обвинен за кражба на скъп мобилен телефон по време на обучението си в полицейската школа. Телефонът бил откраднат от друг полицай във физкултурния салон и бил открит у 32-годишния полицай след проверка на специалния код ΙΜΕΙ на апарата. По време на краткото разследване, обвиненията били снети, тъй като той се позовал на психологични проблеми. Също така имало е доклади за кражба на кредитна карта и теглене на 700 евро от портфейла на друг обучаващ се полицай, но пак без каквито и да било последствия. За същия полицай през 2005 е извършено разследване по сигнал, че работи в известен нощен клуб близо до улица „Пиреос”. И в този случай обаче за него не е имало никакви последствия, и служебното му досие остава чисто.

Луксозен живот, впечатляващо имущество

Един от въпросите, предизвикали множество коментари сред служители на „Гръцка полиция”, но и в министерството за защита на гражданите, е луксозният живот и впечатляващото имущество на младия полицай. Той притежава луксозен автомобил 3500 куб. см., а на страницата си във Facebook показва яхта "Scorpion" с два двигателя, кръстена "Капитан .... " (и малкото му име) на стойност десетки хиляди евро, която изглежда е купена на старо. Покупката на яхтата е посочена в данъчната декларация за 2010 на негов роднина.

Когато в миналото бил поставян въпросът за финансовите възможности на младия полицай, отговорът бил, че това се дължи на доброто финансово състояние и доходите на други членове на семейството му.

От по-нататъшното разследване на финансовото положение на семейството му обаче възникват редица нови въпроси. Друг член на семейството му бил обикновен полицай, служил на различни длъжности в Пирея, както и в икономическа полиция, чиито единствени доходи била месечната заплата на униформен полицай без ранг. Същият бивш полицай, поддържал лични или роднински връзки с двама депутати от Нова демокрация в Пирея. Друг член на семейството на 32-годишния полицай работел като служител в търговски обект, без да има други приходи.

Въпреки това скоро след пенсионирането на роднината (през 1997), семейството на 32-годишния полицай заживяло в четириетажната къща с басейн и обща площ 324 кв. м. в Агиос Стефанос, близо до булевард „Маратонос”. Пенсионираният полицай се явява собственик на четири автомобила, два от които много скъпи. Също така в определени години, като например 2007 и 2010, според данъчните му декларации в сметките му са постъпвали суми от порядъка на 60 000-80 000 евро, които са оправдавали покупките на автомобилите, басейна, яхтата и други…

Редица офицери от „Гръцка полиция” са подавали множество оплаквания за  «унизително поведение» на 32-годишния полицай. Както казват те «той се държи към висшестоящи от него полицаи по недопустим начин, в нарушение на всякаква йерархия. Появявал се в Дирекция „Сигурност” с луксозния си автомобил без регистрационни номера, а много пъти давал лични разпореждания на полицейски сили! Действително той подпомагаше съществено Елефтериос Иконому в управлението на „Гръцка полиция” и на министерството. Това обаче не може да оправдава всичко...».

 

 


Категории: СИРИЗА пакистанска полиция facebook министерство за защита на гражданите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus