Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Снемат депутатския имунитет на народни представители от Златна зора

27 Септември 2012 / 20:09:25  GRReporter
1055 прочитания

Комисията по етика към гръцкия парламент изиска да се снеме депутатския имунитет на народния представител Костас Барбарусис, който е член на крайната националистическа партия Златна зора.

В началото на септември той взе участие в самоинициираната от Златна зора проверка на документите на търговците на народния пазар в Месологиос. Костас Барбарусис бе в групата на “проверяващите” и присъства в момента, когато когато членове на партията разрушаваха щандове на имигранти без всички налични документи. Тяхната позиция бе, че щом полицията и общинските власти не си вършат работата, някой трябва да се заеме с проблемите на нелегалната имиграцията. От Златна зора започнаха акция под име “КРАЙ на нелегалната търговия”, която има за цел да разчиства от пазарите търговци, които не са гърци и не са с изрядни документи.

Подобна акция се извърши и на панаира в Рафина, където след поход на членовете на партията се проведе проверка на документите на търговците. Накрая активистите на Златна зора под наблюдението на народните представители разбиха на набелязаните щандове. В коментар за сцената говорителят на Златна зора Илияс Касидярис заяви пред телевизия Skai: “Не сме чупили никакви щандове, просто някой стоки са се намерили по земята”.

Висшият административен съд поиска от Комисията по етика в парламента да започне процедура по свалянето на депутатския имунитет и на другите двама народни представители от Златна зора Георгиос Герменис и Панайотис Илиопулос. Те са основните герои на ексцесиите на пазара в Рафина и в момента са обвинени в подстрекаване на насилие и морална отговорност за разрушението на чужда собственост. Следващата седмица комисията ще задвижи процеса.

Междувременно Дора Бакояни също беше освободена от депутатския си имунитет, но по свое желание. В деня на гласуването преди самата процедура, Бакояни призова от трибуната в народното събрание: “Моля ви, с цялата сила на моя глас, гласувайте “За” отмяната на депутатския ми имунитет”.

За разлика от вандалите на Златна зора,  Бакояни е категорична, че трябва да се премахне всяка сянка върху името й и затова не иска да ползва депутатския си имунитет. Прокурорът Константинос Дзавелас подведе под съдебна отговорност съпругът й Исидорос Кувелос, който бе обвинен в пряко съдействие за подаването на невярна данъчна декларация. В нея според обвинението не е била уточнена транзакция от един милион долара. Както стана ясно средствата са били придобити в САЩ при продажба на акции. Сумата е била трансферирана до гръцка банка, от която е изпратена в Лондон, за да бъде закупен товарен кораб във връзка с бизнеса Кувелос. Той е известен корабен търговец и от десетилетия развива дейност във Великобритания и САЩ. Дейността му е декларирана и обвинението за укриване на средства няма да издържи в съда, настоява Бакояни.

Категории: Политика депутатски имунитет Бакояни Златна зора
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus