Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Социалното напрежение расте, преговорите с тройката са във въздуха

05 Декември 2013 / 18:12:44  Анастасия Балездрова
792 прочитания

За пореден ден министерството на образованието в Атина се озова в центъра на протестите срещу политиката на правителството. С барабани и свирки в ръце ученици от музикалните училища в региона на Атина организираха свой митинг, в който представиха кратки скечове, свириха на своите инструменти и викаха лозунги.

Учениците заявиха пред GRReporter, че протестират, понеже четири месеца след началото на учебната година все още са назначени учители от различни музикални специалности. В допълнение, по думите им днес изтича договорът на транспортната компания, която осъществява превоза им до училищата.

В протеста участваха също членове на Федерацията на учителите от средното образование. Според синдикалната организация, проблеми има във всички училища, а общият брой на незапълнените учителски места в цялата страна е 1 127.

В същото време служителите в министерството на културата провеждат 48-часова стачка в знак на протест срещу предстоящите съкращения на персонал. Стачкуващите се събраха пред сградата на ведомството в 07:00 тази сутрин, като възнамеряват да проведат митинг и в петък по същото време.

Лекарите от Националната система за здравеопазване решиха да продължат започналата в началото на миналата седмица стачка до 13 декември, въпреки предупреждението на министъра Адонис Георгиадис, че не съществува никаква вероятност те да бъдат изключени от списъка за съкращения в държавния сектор. Георгиадис призова техните синдикални представители да преустановят стачните действия и да се върнат на масата на преговорите, но те изглеждат непреклонни.

Да продължат отпора срещу очакваните съкращения решиха и административните служители в Атинския университет. Те ще проведат две 24-часови стачки в петък и понеделник. Служителите призоваха министъра да преговаря с тях за отварянето на университета „при условия, които са абсолютно необходими за това”, както посочиха.

По същото време министърът на образованието Константинос Арванитопулос се срещна с премиера Андонис Самарас. Министърът получи подкрепа за всички действия, които предприе с цел да преустанови кризата в университетите.

Сред сценариите, които премиерът е обсъдил с Арванитопулос е бил и този за гражданска мобилизация на административните служители. Той обаче бил категорично отхвърлен, както твърдят източници от министерството на образованието.

Социалното недоволство се очаква да ескалира в събота, когато гръцкият парламент ще гласува държавния бюджет за следващата година. В 18:00 двата големи синдиката на работещите в държавния (АДЕДИ) и частния сектор (ГСЕЕ) организират протестен митинг на площад Синтагма. Синдикалистите твърдят, че бюджетът за 2014 „ще донесе покачване на безработицата, обедняването на гръцкия народ, крах на социалната сплотеност и невиждана досега хуманитарна криза”.

На този фон все още не е ясно кога ще продължат преговорите с надзорната тройка, от които зависи отпускането на следващия транш финансова помощ към Гърция. Според източници от Брюксел  не е изключено до началото на 2014, когато Гърция поема ротационното председателство на Европейския съюз да бъде затворена поне една от главите за прогреса на програмата за оздравяване. По думите им това може да бъдат неизпълнените задължения за съкращения или дупката в бюджета и освобождаването на търговете на ипотекирани жилища. 

Категории: ПолитикаОбщество протести социално напрежение съкращения бюджет синдикати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus