Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Солена лихва в търга на тримесечни облигации в Гърция

08 Май 2012 / 12:05:45  GRReporter
915 прочитания

Във втория ден след предсрочните парламентарни избори Гърция излезе на международните пазари и пусна на търг на тримесечни облигации. Тя акумулира 1,3 милиарда евро. Офертата беше покрита 2,6 пъти, а лихвата по заема достигна 4,69%. Нестабилността в политическата обстановка в страната и неуспеха на Андонис Самарас повлияха на инвеститорите и лихвата скочи с 0,11%. 450 милиона евро от акумулираните средства от този търг трябва да отидат за погасяване на задълженията по облигационен заем, който има падеж на 15 май месец тази година. Облигациите са част от трите процента, който не бяха включени в процеса на намаляване на гръцкия вънщен дълг и инвеститорите очакват да получат номиналната стойност на облигациите, а не "окастрената" с 53,3%. Останалата част от средствата от търга ще отидат за облсужването на нужди на бюджета като плащане на заплати, пенсии и покриване на задължения на осигурителни фондове до края на месеца.

Междувременно главният показател на Атинската борса продължава да се срива. До 12:34 часа беше паднал с още 1,39%, след като в понеделник гръцкия финансов пазар завърши със загуби от 6,67%, а акциите на банките само за ден загубиха около 20% от стойността си. Финансовите анализатори предвиждат, че отрицателните тендеции на пазар ще продължат и основни сектори в икономиката ще отбележат още по-големи загуби. 

Категории: Икономика Пазари търг лихва кракосрочни облигации
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus