Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Спадът на Златна зора в проучванията може да се окаже временен

27 Септември 2013 / 17:09:46  Анастасия Балездрова
844 прочитания

Ден след изявлението на Никос Михалолиакос, че Златна зора е готова на всичко, за да се защити общественото пространство в Гърция жужи от сценарии и предположения до какво може да доведе потенциална оставка на всички депутати на екстремистката партия. Много коментатори смятат, че това е отчаян опит да бъде изнудена политическата система, но и да се измести вниманието на обществото от разкритията за престъпната й дейност. Слуховете, че златнозорците възнамеряват да подадат оставки се появиха преди два дни. Потвърждението им, макар и косвено обаче дойде едва в четвъртък, когато стана ясно, че прокуратурата на Върховния съд вече е събрала достатъчно доказателства за участието на поне трима от депутатите на Златна зора в престъпни действия.

В този случай според гръцкото законодателство ще трябва да се проведат повторни избори в 15-те избирателни района, в които Златна зора успя да излъчи депутати на изборите през юни 2012. Според анализатори подобно развитие на събитията на практика ще означава „политическо самоубийство” на партията.

В член 104 от закона за изборите се посочва, че в избирателните райони, където има вакантно депутатско място, то се заема от първия по предпочитания на избирателите кандидат от партията, която е получила мнозинството от валидните бюлетини. Това практически означава, че дори ако златнозорците бъдат предпочетени от същия брой избиратели, както на последните избори, те няма да имат никакъв шанс да се върнат в парламента.

Друг възможен сценарий е оставки да подадат само депутатите, срещу които ще бъдат предявени обвинения за участие в престъпни действия. Анализатори твърдят, че по този начин Златна зора ще се опита да се представи пред избирателите като законна политическа партия, която спазва законите и функционира в рамките на установения конституционен ред. В тази рамка те включват частта от изявлението на Никос Михалолиакос, в която той посочи: „Ще изчерпим всяка възможност да защитим политическата си чест в рамките на законните и гарантирани от конституцията права”.

В същото време провеждането на повторни избори в 15-те най-големи изборни райони в Гърция отварят възможността за обявяване на предсрочни парламентарни избори.

„Независимо от това какво ще направи Златна зора смятам, че трябва да бъдат предприети промени в закона, така че да не се предоставя възможността на която и да е партия да заплашва страната с дестабилизация, понеже това е в неин интерес”, заяви пред GRReporter водещ политически анализатор в Атина.

В същото време той гледа с резерви на проведените в дните след убийството на рапъра Павлос Фисас и вълната от разкрития за престъпната дейност на Златна зора социологически проучвания. Според техните резултати партията е загубила от 2,5 до 4 на сто от подкрепата на гръцките избиратели. „Мнението ми е, че в момента не може да се разчита безрезервно на искреността на гласоподавателите на Златна зора, много от които може да не признават, че симпатизират на партията или че биха я подкрепили на нови избори, именно заради натиска на разкритията и негативния шум около нея”. Анализаторът посочи, че и в миналото се е случвало социолозите да отчитат голям отлив от подкрепата към дадена партия, но резултатите от изборите са опровергавали тези преценки.

„Трябва да сме внимателни в анализа на данните от проучванията и да не забравяме, че икономическата криза, която е една от причините за възхода на Златна зора все още е налице,” подчерта той.

Категории: Политика Златна зора оставка депутати повторни избори социологически проучвания
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus