Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Спираме тока, ако продадете гръцката НЕК

12 Юли 2012 / 20:07:26  GRReporter
1398 прочитания

Нови заплахи изстреля председателят на синдиката на служителите в гръцката Национална електрическа компания ДЕИ, Никос Фотопулос, дни след като заплаши, че ще дръпне шалтера и ще остави Гърция без ток, ако компанията бъде приватизирана.

На днешното заседание на акционерите той изрази загрижеността си за бъдещето на компанията. След като подчерта, че не говори от позицията на собственик на ДЕИ той заяви: „Ще се възпротивим на правителството при опита му да продаде дори и едно парче от ДЕИ”. След това аргументира решението си с коментара, че приватизацията ще повиши с два и три пъти цената на киловатчас енергия.

Никос Фотопулос се обяви против всеки сценарий за приватизация на компанията, независимо дали тя ще се проведе чрез продажба на акции, на станции за производство на енергия или поемане на мениджмънта от частна компания. Според него днес ДЕИ финансира частните производители на електричество. Синдикалистът каза, че това трябва да престане и предложи с парите, които се равняват на 27 милиона евро годишно и днес се изплащат на служителите за извънреден труд да бъдат назначени нови служители.

От своя страна главният секретар на министерството на енергетиката Костас Матюдакис заяви, че „трябва да действаме по различен начин”, но добави, че гръцкото правителство „няма намерение да открие колелото”.

Президентът на ДЕИ Георгиос Зервос посочи, че ако не бъде създаден механизъм, който да свързва цените на пазара на електричество с цените на дребно, пазарът няма да може да се либерализира, а ДЕИ ще продължи да е монополист на загуба.

Според президента на компанията, след изчезването на частните доставчици от пазара, ДЕИ продава електричество на 99 на сто от потребителите, докато държи 75 на сто от производството. Георгиос Зервос посочи, че тази година компанията ще финансира частните производители с 250 – 270 милиона евро чрез механизма за възстановяване на променливата стойност. Миналата дума финансирането е достигнало до 130 милиона евро.

Президентът на ДЕИ се позова и на трудностите на компанията относно финансирането й от банките. Показателен е фактът, че новите инвестиции във фотоволтаичните паркове в Мегалополи и Птолемаида, както и новата лигнитна станция в града ще се осъществят само ако се осигурят средствата. В ДЕИ са в очакване на над 400 милиона евро, които Европейската инвестиционна банка ще отпусне постепенно за вече изпълнени проекти.

Той каза още, че на есен ще започне да функционире нова станция за природен газ в Аливери на остров Евия, а през лятото на 2013 – новата електрическа станция в Мегалополи, която също ще произвежда електричество от природен газ. 

 

Категории: ИкономикаКомпанииДЕИ Никос Фотопулос синдикат приватизация спиране на тока
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus