Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Спират полетите заради стачка на диспечерите

22 Юли 2010 / 10:07:03  GRReporter
2726 прочитания

24-часови стачки на диспечерите на въздушните полети започват от полунощ в събота срещу неделя на 24 юли, което ще блокира гръцките летища за неопределен период от време. Съюзът на диспечерите на въздушните полети в Гърция обвини правителството, че „продължава да не обръща внимание на необходимостта от организационни промени в начина на функциониране на службите за въздушно движение според европейските правила”.

Решението на диспечерите, което е равностойно на въздушна изолация на Гърция, тъй като от неделя за неопределн срок от време няма да се осъществяват полети от и към гръцките летища, ще задейства лавина от реакции. Освен гърците, които няма да могат да пътуват, стачката ще нанесе поредния удар върху туризма, както и върху авиационните компании.

Диспечерите са решени да стачкуват независимо от решението на съда, тъй като е сигурно, че Службата за гражданска авиация ще отправи обвинение срещу тях. „Всички знаем, че законът на синдикалистите ни забранява на практика да стачкуваме – право, което имат всички останали работещи. Съюзът на диспечерите заявява, че щье вземе всички мерки, за да обезсили на практика съдебното решение” отбелязва прес-съобщението на диспечерите синдикалисти.

Те обявоха намерението си да спазват строго капацитета на гръцкото въздушно пространство, което на практика означава „бяла стачка”. Те ще спазва строго международните изисквания за сигурност (на ΙCΑΟ), което ще доведе до намаление на самолетите, които летят над Гърция и почасовото им движение на гръцките летища. Същата практика те приложиха и миналата година, което е сигурно, че води до многочасови закъснения по летищата, а когато самолетите губят реда си за пет минути означава, че остават на летището поне около час-два, което предизвиква закъснения и на следващите полети.

Закъсненията на полетите ще предизвикат реакция домино от едно летище на друго, а от неделя положението ще излезе извън контрол тъй като хиляди туристи ще заседнат на летищата, други няма да успеят да пристигнат, което ще причини огромни финансови щети върху туризма най-вече по островите. Огромна тежест ще поемат и авиокомпаниите, които вече бяха ударени чрез отменянето на хиляди полети заради избухването на исландския вулкан. „Загубите за страната, за туризма, за вноса на лесно развалящи се продукти ще бъдат необратими, ако не бъдат взети мерки” подчертават туроператори.

Причина за стачката е искането на диспечерите да им се изплатят заплатите за последните три месеца (свръх работно време, празници и т.н.), но и да се извършат организационни промени в службите за въздушно движение, така че да запазят високото ниво на сигурност, а приходите, които идват от таксите за ползване на въздушното пространство да се дават изключително за тази цел.

 

Категории: Актуално стачка диспечери полети Гърция летище авиокомпании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus