Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Списъкът на Лагард в списанието „HOT DOC” и отговорът на издателя му

28 Октомври 2012 / 13:10:03  GRReporter
2701 прочитания

Списанието „HOT DOC” публикува имената на 2 059 гърци, които имат сметки в швейцарската банка HSBC. Става въпрос за списъка „Лагард”, който от поне две години обикаля от чекмедже в чекмедже и от джоб в джоб на различни министри, като същевременно представлява средство за политическо и финансово изнудване.

Хората, включени в списъка, не са непременно данъчни престъпници, или „перачи на мръсни пари”. Има обаче стотици явни случаи на клиенти на банката, които притежават депозити, не съответстващи на никаква тяхна професионална дейност.

Според списанието „HOT DOC” на Костас Ваксеванис, излязло в събота с извънреден брой, известни в цяла Гърция бизнесмени, корабни магнати, журналисти, са някои от притежателите на депозити в банка HSBC, включени в прословутия списък „Лагард”. Този списък бе предаден преди две години от директора на Международния валутен фонд Кристин Лагард на бившия финансов министър Йоргос Папаконстантину.

И сега на бял свят излизат 2 059 „гръмки” имена на собственици на крупни депозити, които държат парите си в швейцарската банка HSBC.

Какво заяви Костас Ваксеванис в предаването "Para 5"

В предаването "Para 5" собственикът на списание „HOT DOC” подчерта, че проверката на данните води до извода, че голяма част от включените в списъка по всяка вероятност укриват данъци.

Костас Ваксеванис заяви, че става дума за 2 059 имена, сред които само три на политици, и то от тях само единият е жив.

Ето някои от имената в списъка:

Йоргос и Фотис Боболас

Лаврентис Лаврентиадис

Братята Маринопули

Семействата на корабните магнати Мартину и Патера

Почти всички известни бижутери

Димитрис Копелузос

Семейството на бизнесмена Бенруби

Журналистът Йоргос Трангас

Карикатуристката Катерина Схина

Алексис Сканавис, управител в издателска къща „Пигасос”

Ставрос Папаставрос, съветник на премиера Андонис Самарас

Панайотис Аграниотис, акушер-гинеколог в престижния атински квартал Колонаки

Василиос Даниилидис, зъболекар в Солун

Йоанис Карайтианос, професор по хирургия в Атинския университет и завеждащ „Хирургия” в болница „Св. Сава”

Сотириос Стилоянис, хирург в Атина

Птолемеос Петридис, лекар УНГ в Солун

Йоргос Пападимитриу, гинеколог в Атина

Ели Манци, педиатър в болница „Св. Петка”

Йоанна Сакула, съпруга на основателя на издателство „Сакула”

Амалия Мутуси, актриса

Александра Атанасиади, скулптор

Спиридон Дукас.

Освен това има и обикновени професионалисти, домакини и учени, които логично и с обичайните си доходи не биха могли да поддържат сметки в Швейцария.

Също така, прочутият списък включва имената на починалия Йоаннис Бутос, заместник-министър в правителството на Костас Караманлис, както и на бившия издател на вестник „Пелопонес” Спиридонас Дукас.

След публикуването на списъка прокуратурата се самосезира и издаде заповед за издирване срещу издателя-журналист Костас Ваксеванис. В отговор той заяви, че ще се яви сам в прокуратурата.

В отговор на обвиненията за нарушаване на лични данни, Ваксеванис твърди, че в публикацията няма оповестяване на лични данни, тъй като сделките с банките сами по себе си не представляват лични данни, а срещу публикуваните в списъка имена не са посочени конкретни суми.

Журналистът твърди, че тъкмо обратното Евангелос Венизулос и Йоргос Папаконстантину са извършили нарушение по отношение на списъка, като не са го оповестили публично. Ваксеванис характеризира действията на правосъдието като трагични, като цитира и публикации в чуждия печат (Humanite, New York Times) във връзка с преследването срещу него.

В тази връзка издателят заявява, че ще се яви сам в прокуратурата, за да поиска обяснение «за незаконните и неинституционални действия» на прокуратурата.

За предизвикателното и неприемливо политическо преследване говори по-рано и СИРИЗА. „За съжаление, правосъдието побърза да се задейства срещу този, който разкрива факти, а проявява търпимост към тези, които прикриват фактите”, коментира опозиционната партия.

«Изплашени до смърт са васалите на тройката, тези, които предадоха националния ни суверенитет, сега предават и конституционните ни права, жертва на страха и съдебните заплахи», коментираха от партията „Независими гърци”.

Категории: списък Лагард Костас Ваксеванис списание HOT DOC банка HSBC
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus