Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Спор в ляво за парламентарните банки

28 Юни 2012 / 13:06:57  GRReporter
931 прочитания

Новият състав на гръцкия парламент положи клетва 11 дни след провеждането на повторните парламентарни избори в страната. Гръцкият архиепископ Йероним, придружен от група свещеници отслужи водосвет, след което 300-та нови депутати се заклеха да служат вярно на страната си.

Заседанието води първият заместник-председател на парламента и депутат от Нова демокрация Янис Трагакис. Съставът на президиума ще бъде избран утре с тайно гласуване. Както правителственият говорител Симос Кедикоглу вече обяви Нова демокрация предлага за председател дългогодишния депутат и министър в правителствата на Костас Караманлис, Евангелос Меймаракис.

Отворен остава въпросът с избора на седмия заместник-председател, който според правилника на парламента „е член на петата по сила парламентарна група от опозицията”. В случая това е нацистката партия Златна зора.

Сами по себе си нейните депутати не са достатъчно мнозинство, за да излъчат заместник-председател по силата на член 67 от Конституцията и правилника на парламента. Коментатори смятат, че единствената възможност това да се случи е да се приеме като „мнозинство” броят на гласовете, които ще събере партийната кандидатура. Причината е, че за позициите на заместник-председатели не се предвиждат повече от една кандидатури. От Златна зора възнамеряват да предложат Христос Папас или Елени Зарулия, която освен депутат от първи изборен район в Атина е и съпруга на партийния лидер Никос Михалолиакос.

В същото време според източници парламентарните групи на Независимите гърци и Златна зора обмислят варианта да издигнат кандидатурата на синия депутат Вирон Полидорас за поста на председател срещу тази на Евангелос Меймаракис.

За председател на парламента ще бъде избран кандидатът, за който ще гласуват 151 депутати. Ако никой от кандидатите не успее да събере абсолютното мнозинство, следва втори изборен кръг между двамата кандидати, събрали най-много гласове. За председател се назначава онзи от тях, който ще бъде подкрепен от по-голям брой депутати.

Изборите успяха да преобърнат политическите съотношения като определиха като основна опозиционна партия радикалната левица СИРИЗА, а ПАСОК остана на трето място със само 33 депутати в новия парламент. Комунистическата партия, която досега беше винаги трета сила сега е последна в седемпартийния парламент със своите 12 депутати. Това означава, че тя ще трябва да освободи първите банки в най-лявото крило на парламента и да се премести доста по-назад, след като освен СИРИЗА и Демократичната левица също успя да постигне по-добър изборен резултат.

Източници твърдят, че председателят на просъществувалия само два дни парламент след изборите на 6 май Вирон Полидорас е призовал трите партии „да се разберат помежду си” и препоръчал на СИРИЗА и Демократичната левица „да не закачат Комунистическата партия”.

Едно от първоначалните предложения на СИРИЗА било депутатите от партията, които са 71 да заемат цялото ляво крило и няколко места в задната част на съседното. В този случай би възникнал въпросът коя партия да седне на първите банки: Комунистите или Демократичната левица, която участва в правителствената коалиция. От СИРИЗА казали, че депутатите на двете партии биха могли да седнат в паралелен ред, за да могат да имат достъп до първите банки. Този вариант бил отхвърлен, поради невъзможността партийните ръководства на Комунистическата партия и Демократичната левица да се намират едно до друго. По време на преговорите между представители на трите леви партии Демократичната левица също поискала левите банки, като предложила комунистите да отидат по-назад, а депутатите от СИРИЗА да седнат в съседното крило, което бяха заели след изборите на 6 май.

Преди днешната церемония по полагането на клетвата източници твърдяха, спорът е намерил решение. Според тях комунистите били готови да седнат зад депутатите от СИРИЗА в най-лявото крило, а Демократичната леица щяла да заеме първите редове в съседното. Останалите места по-назад щели да бъдат заети от останалите депутати от СИРИЗА.

До момента не е ясно какво ще бъде окончателното разпределение на спорните банки. Единственото сигурно е, че по време на церемонията по полагането на клетвата депутатите от Комунистическата партия заеха старите си места на първите редове в най-лявото крило. Депутатите от СИРИЗА заеха цялото второ от ляво крило, където доскоро седяха депутатите от ПАСОК. Социалистите заеха централното крило между СИРИЗА и Нова демокрация. На последните редове седнаха депутатите на Независимите гърци.Депутатите от Демократичната левица седнаха в горните редове на най-лявото крило, а зад тях седнаха някои от депутатите от СИРИЗА. Депутатите от Златна зора седнаха на задните редове на най-дясното крило, зад Нова демокрация.

Това разпределение е само временно, увериха източници и посочиха, че въпросът ще се уреди напълно след избора на новия парламентарен шеф утре.

Новостите обаче не спряха дотук. Явно взел на сериозно ролята на партията си като основна опозиционна сила Алексис Ципрас последва църковния ритуал и прие благословията на архиепископа. „Отминаха времената, когато СИРИЗА напускаше парламента по време на църковната клетва. Така са нещата. Пораснахме”, гласи едно духовито послание в социалната мрежа Туитър.

Отрицателни коментари предизвика фактът, че докато някои гърци се възмущаваха на поведението на депутатите от Златна зора, които не станаха прави, когато тримата депутати – мюсюлмани полагаха клетва пред Корана, държавната телевизия пусна реклами.

Категории: Политика парламент полагане на клетва спор парламентарни банки председател Златна зора
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus