Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Спорове между пристанището в Пирея и китайския инвеститор Cosco

11 Октомври 2013 / 13:10:34  GRReporter
1911 прочитания

Негативен обрат получиха преговорите между пристанище Пирея и китайската компания Cosco за съставянето на нов договор, който предвижда замразяване на гарантираната възвръщаемост с паралелни инвестиции в размер на 220 милиона евро за изграждането на западната страна на кей ΙΙΙ, така че капацитетът да достигне 6,2 милиона TEU, от 3,7 милиона TEU, предвидени в първоначалния договор.

След протокола за сътрудничество, подписан от двете страни на 30 август 2013, изглеждаше, че всичко е изяснено, и единственият съществен проблем бе позицията на надзорната тройка, която от самото начало бе отрицателно настроена към постигнатото приятелско споразумение между двете страни, защото вярва, че осъществяването на догора между тях би могло да намали цената за продажбата на мажоритарния дял на пристанище Пирея.

Министърът на търговския флот и Егейско море

След обясненията на гръцкия министър на търговския флот и Егейско море Милтиадис Варвициотис, че ако не бъде продължено приятелското споразумение в него се предвиждат правни усложнения, които биха забавили и продажбата на пристанището, тройката промени мнението си и сега е заела изчаквателна позиция, с ясното разпореждане обаче паралелно да напредват и процедурите за продажба. 

Въпреки това обаче нещата не се развиват гладко, тъй като в новия договор пристанище Пирея е включило нови условия, които не се съдържаха в протокола за сътрудничество, с мотива, че иска да защити по-добре интересите си срещу концесионера.

И понеже двете процедури – продажбата на пристанището и приятелското споразумение – от средата на септември се превърнаха в истинско „рали“, защото ще спечели тази, която бъде завършена първа, преговорите между пристанище Пирея и Cosco изглежда буксуват, а усилията за пряка продажба на акциите на пристанището, подкрепяни и от тройката, получават преднина.

Реакции по две точки

Пристанище Пирея изпрати на Cosco предлагания от негова страна нов договор. Той обаче съдържа клаузи, които предизвикаха острата реакция на китайците. По-конкретно, пристанище Пирея иска да има думата при възлагането на дейности от страна на „Терминал за контейнери – Пирея“ АД на подизпълнители, т.е. да ги одобрява с мотива, че така ще гарантира приходите си.

Вторият момент се отнася до наема на разширението на третия кей, като пристанище Пирея иска той да бъде аналогичен на наема за кей ΙΙ и на източната част на кей ΙΙΙ. Пристанище Пирея иска също така гаранции и неустойки за изграждането на западната част на кей ΙΙΙ, както и за новия кей за нефт и нефтопродукти, който ще бъде изграден от Cosco, а управляван от пристанище Пирея. Необходимият за това капитал ще бъде изплатен на Cosco в дългосрочен план с ниска лихва. Китайците обаче не искат да навлизат в такива подробности, тъй като смятат, че новият договор трябва да включва само клаузите, предвидени в протокола за сътрудничество, за които вече са водени преговори в продължение на десет месеца.

При положение, че двете страни не отстъпят, приятелското споразумение ще претърпи пълен провал, въпреки уверенията на премиера Андонис Самарас, а правителството ще продължи с опитите да продаде пристанище Пирея.

Силните карти на компаниите

Силната карта на пристанище Пирея в преговорите с Cosco е фактът, че китайците не желаят да се променя режимът на собственост на пристанище Пирея и да започват нови преговори с евентуална конкурентна компания, каквато в момента и не съществува.

„Козовете“ на Cosco обаче са повече, тъй като може да отнесе случая до арбитраж с голяма вероятност да спечели, поне част от договореното в протокола. Това от своя страна вероятно би променило и условията на търга за продажба на пристанището или поне би го забавило още повече.

Предимство има Cosco и по отношение на кея за нефтопродукти, който е отговорност на пристанище Пирея. Според първоначалното приятелско споразумение пристанището трябва да го предаде през следващия месец, което технически е невъзможно да се осъществи, и при това положение Cosco има право да поиска и да започне да получава неустойки в размер на 10 000 евро дневно.

А най-силният коз на Cosco, ако се стигне до крайности, е тълкуването на договора за концесия, според което за да бъде продаден мажоритарният дял от акциите на пристанище Пирея, трябва да е получено съгласието на китайците.

Условие за участие в търга за продажба на пристанище Пирея

Досега Cosco се смята за фаворит при изкупуването на мажоритарния дял на пристанище Пирея, а при осъществените до момента разговори компанията е поставила условие за участието й в търга за продажба на най-голямото гръцко пристанище, при положение, че бъде избрана и официално процедурата за master concession. Ако Cosco осъществи предупрежденията си, евентуалното отрицателно развитие при приятелското споразумение ще доведе до провал и в инвестиционната програма на Фонда за развитие на държавната собственост по отношение на пристанище Пирея.

Какво предвижда протоколът за сътрудничество

В протокола двете компании се договориха за следното:

Категории: пристанище Пирея китайски инвеститор Cosco спорове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus