Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Спряха контрабандата на 425 кила чисто сребро

12 Април 2013 / 10:04:59  GRReporter
1314 прочитания

Полицията и митническите служби предотвратиха нелегалния износ на 425 кила чисто сребро на атинското летище “Елефтерос Венизелос”. Скъпоценният метал е заловен от контролните органи в Атина на път за Мюнхен, Германия. Среброто е било вписано като собственост на гръцка фирма със столична регистрация. Проверка на икономическата полиция е показала, че компанията не е имала търговска дейност и е била витрина за прикритие на друга дейност.

Преносът е трябвало да мине през контролните служби с фалшиви документи и фактури. В четвъртък вечерта в полет до Мюнхен на Lufthansa е открит още един нелегален товар – 7,2 килограма нерегистрирано злато. Полицията е арестувала 31-годишен германец, който е носил в себе си и около 300 хиляди евро, които не са били декларирани. Документите, които германецът е носил за притежаваното от него злато също са били фалшиви и са съдържали данните на компанията-фантом, на която е преписана сребърната пратка.

В момента 425 килограма сребро, 7,2 килограма злато и 293 хиляди евро са иззети и ще бъдат внесени във Фонда за депозити и кредити към държавната администрация. Германецът е заловен и ще бъде изправен пред Атинския съд с обвинение за контрабанда на ценни метали.

След влошаването на икономическата криза, бюрата за изкупуване на скъпоценни метали в Гърция се умножиха многократно. Телевизионни реклами, големи банери и други рекламни материали за изкупуване на злато могат да се видят на всеки ъгъл в Атина и други големи градове на Гърция. Те предлагат привлекателни цени и пари в брой за собствениците на бижута или сервизи от скъпоценни метали.

Още преди година и половина изпълнителният директор на Съюза на търговците на злато Василис Ликос предупреди, че пазарът на злато и сребро се е напълнил с измамници. Той настоя, че ако държавата не вземе мерки и не затегне контрола върху търговията със скъпоценни метали, гърците ще разпродадат събираното в последните 40 години злато до края на 2013.

Категории: Криминална хроника контрабанда сребро злато Гърция Мюнхен
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus