Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Средният избирател на СИРИЗА – на 50 години и с месечен доход от 1 950 евро

09 Декември 2013 / 17:12:29  GRReporter
859 прочитания

На парламентарните избори миналата година лявата коалиция СИРИЗА успя да спечели 26,89 на сто от гласовете. Резултатът бе невиждан за коалицията от леви и крайно леви партии и движения, която традиционно събираше вотовете на 3-5 на сто от електората.

След като успя да се наложи като основна политическа сила коалицията се обедини в партия. И преди, но най-вече след изборния успех за никого в Гърция не е тайна, че СИРИЗА приюти голяма част от разочарованите бивши гласоподаватели на ПАСОК. Политическите противници на партията никога не губят възможността да напомнят на колегите си в парламента, че без тях СИРИЗА нямаше да може да е водеща политическа сила и претендент за управлението.

И така, кой е профилът на средния гласоподавател на СИРИЗА? Отговор на този въпрос дават резултатите от анкета, проведена по време на конгреса, на който делегатите приеха предложението на лидера Алексис Ципрас коалицията да се превърне в партия. В него са участвали 1 830 делегати (половината от регистриралите се). Отговори са дали 1 794 души.

Според тях типичният поддръжник на СИРИЗА е мъж на около 50 години, с доста добри месечни доходи (1 950 евро). Той има висше образование, леви политически убеждения (по-леви от социализма), настроен е позитивно към Европейския съюз, има негативно отношение към традиционните медии и е върл почитател на интернет.

Въпреки че динамичните жени в централната комисия на партията не са малко, на практика мъжете са водещата сила в нея. Сред тях са най-силни представителите на така нареченото „поколение на Политехниката” и това при все че повечето от поддръжниците са по-млади на възраст (35-44 години).

Интерес буди и позицията на СИРИЗА към европейските институции, тъй като крайно левите в партията често изразяват своята неприязън към тях. Резултатите обаче са ясни: Средностатистическият член на партията подкрепя Европейския съюз, въпреки че го смята за отговорен за днешната ситуация в Гърция, разбира се заедно с правителствата в Атина. Той е „за” запазването на Евросъюза, но с преструктуриране на силите и провеждане на референдуми във всяка страна, а техните решения да са по-решаващи от тези на националните парламенти.

Като най-близка до себе си партия от СИРИЗА определят Гръцката комунистическа партия. Като дясно центристки партии те посочват Демократичната левица и Независимите гърци, като дясна – ПАСОК и поставят Нова демокрация наравно със Златна зора в крайната десница. Членовете на СИРИЗА са за държавен контрол във всички сфери на икономиката, подкрепят екологичното развитие и задължителната интеграция на имигрантите в гръцкото общество и са категорично против полицията и нейните функции.

В същото време надълго спряганата от партийни представители „гореща” есен на 2013 така и не се случи. В стачките и стачните шествия участват все по-малко протестиращи, а на последния митинг срещу бюджета за 2014 миналата събота се събраха не повече от 80 души.

От СИРИЗА обаче настояват, че са силата, която ще промени към по-добро всекидневието на гърците и определиха 2014 като „година на борба и надежда”. „Искаме тя да стане година на големия обрат”, гласи решението на централната комисия на партията, което бе прието на заседанието в неделя.

„През следващите дни ще работим с всичките си сили за създаването на една голяма обществена коалиция за солидарност, съпротива и обрат”, казват още левите, които все пак признават очевидния факт, че бленуваният от тях социален бунт не изглежда много вероятен. „Въпреки че недоимъкът и недоволството растат, до момента няма всеобща социална мобилизация. Все пак през цялото време се провеждат протести, чиито основни признаци са настойчивостта, продължителността и социалният прием”.

От партията допълват, че на следващите парламентарни избори ще могат да спечелят необходимото мнозинство от гласовете, за да сформират еднопартийно правителство.  

Категории: Политика СИРИЗА гласоподаватели профил
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus