Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Срещата на Ципрас с Папата се оказа голям гаф

25 Септември 2014 / 16:09:30  GRReporter
739 прочитания

През последните часове социалните мрежи в Гърция се изпълниха с иронични коментари относно срещата на лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас с папа Франциск. Те бяха провокирани от дълбоките различия в начина, по който тя бе представена от партийния щаб на гръцката левица от една страна и на говорителя на Ватикана от друга.

Според изтеклата от СИРИЗА информация по време на срещата Папата се е изказал по политически въпроси и му бяха приписани изявления като “за нещастие международният елит спасява банките, а не хората”. В неофициалния текст, който разпространи сред медиите прес офисът на СИРИЗА Франциск дори заявил, че “речта на новото поколение политици звучи като мелодия в ушите ми”.

До края на деня на срещата от Ватикана не бе дадена никаква информация за нея. Ден по-късно неговият говорител, отец Федерико Ломбарди заяви: “Срещата с лидера на гръцката партия СИРИЗА Алексис Ципрас и австриеца Валтер Байер бе от частен, а не от политически характер. По време на дискусията бяха обсъдени хуманитарни и социални въпроси. Срещата бе заст от поредицата от контакти на двамата лидера на Европейската левица с движението Фоколари на ниво диалог”.

Липсата на снимка на лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас с Папата бе усъмнила от самото начало много гърци за характера на срещата във Ватикана. Тези съмнения се потвърждават от факта, че в официалната програма на папа Фрнациск на 18 септември не се упоменава никаква среща с Ципрас.

В действителност, изявлението на говорителя на Ватикана осветява много детайли на афишираната на широко от гръцката левица среща. Първият от тях е, че Алексис Ципрас не се е срещнал с папата сам, а заедно с други двама души. Те са бившият лидер на Австрийската комунистическа партия и днешен координатор на Европейската мрежа на организациите с лява теоретическа ориентация Transform Валтер Байер и австриецът Франц Конрейф. Той е един от ръководителите на движението Фоколари. Самото движение представлява организация, която действа под егидата на Ватикана и има за цел да осъществи контакт между Католическата църква и личности с нехристиянски възгледи и най-вече с атеистите.

Съвсем очаквано разкритията предизвикаха и такива реакции в социалните мрежи:

“Папата се срещнал с Ципрас в ролята му на активист! Нека продължи с полезните контакти. Да се срещне с Далай Лама в ролята на гуру и с Обама като мажоретка”.

В групата "То паратиритирио" (“Наблюдателницата”) във Фейсбук се появи и “снимков материал” от събитието.

Надписът гласи: “Снимка-документ от срещата на Ципрас с папата”, а текстът над червеното кръгче: “Ципрас е точно тук”.

Категории: Политика Алексис Ципрас Ватикан папа Франциск среща движение Фоколари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus