Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Стачка на пристанищните работници в Пиреа

01 Октомври 2009 / 11:10:49  GRReporter
1532 прочитания

Хаосът настъпи, когато служителите на транспортни фирми се опитваха да изкарат товарите си от складовете на пристанището в Пиреа, преди да започне стачката на пристанищните работници. Точно в полунощ търговското пристанище Пиреа „замря” поради обявената 48-часова стачка на служителите. Въпреки опитите на транспортните фирми да спасят положението, в центъра за контейнери останаха блокирани 6000 контейнери, а мореплавателните компании се принудиха да отменят отплаването на 15 кораби до 6 октомври.

Федерацията на пристанищните служители и Съюзът на щатните пристанищни работници ще продължат със стачните си действия и през уикенда по време на изборите, а нова 48-часова стачка е обявена за 5 и 6 октомври. Тяхното предупреждение за стачка е още от началото на месец септември с искане да бъде отменен договорът с китайската компания Cosco, която от днес поема мениджмънта на Центъра за контейнери на най-голямото гръцко пристанище.

На 6 октомври двете синдикални организации на пристанищните работници ще заседават, за да решат какви действия ще предприемат по-нататък. Тяхното единствено искане е правителството да „замрази” и да отмени споразумението за експлоатация на Центъра за контейнери сключен между Организацията на пристанището в Пиреа, която предава управлението на центъра на китайската фирма за превози и спедиция Cosco.

Изглежда, че след изборите новото правителство ще трябва да се справи с възникналата ситуация, тъй като пристанищните работници са решени да не отстъпят, докато не получат гаранции. От друга страна китайската фирма е подписала договор, одобрен от гръцкия парламент, за да експлоатира центъра в следващите 35 години и вече е внесла гаранция от 50 млн. евро.

Вчера все още не беше подписан протокол между Организацията на пристанището Пиреа и Cosco за предаването и получаването на Центъра за контейнери, който от днес формално преминава в ръцете на китайската компания. Малко след полунощ, според вестник „Нафтемборики”, се очакваше този протокол да бъде подписан, вследствие на което фирмата ще влезе на Хонконгската борса. Преди няколко дни гръцкото Министерство на икономиката издаде и временно разрешение на фирмата, с което тя да извършва товаро-разтоварителни дейности и да може да издава фактури на свое име.

В петък държавният съвет на Гърция ще разгледа молбата на работещите на пристанището, които искат да бъде забранено предаването на Центъра за контейнери на частници. Синдикалните организации на пристанищните работници обвиниха управата на пристанището, че

- незаконно прехвърля работещия персонал на пристанището към Cosco по време на предизборния период

- че Cosco е получила временно митническо разрешение срещу минимална гаранция

- и че управата на пристанището го е затворила предварително, за да може да го предаде на китайската фирма с извънредно кратки процедури.

По-рано този месец политическата представителка на ПАСОК по мореплавателните въпроси Елпида Цури заяви, че нейната партия осъжда „монополния характер на преотстъпването на Центъра за контейнери – на най-печелившите дейности на пристанището, чрез проблематични и съмнително законни процедури, без да се осигурява свободен и честна конкуренция, без да се защитава търговията, потребителите, работническите и пенсионните права на служителите и обществения интерес.” Г-жа Цури допълни, че ПАСОК ще се опита да преразгледа договора с цел той да бъде преподписан, така че да бъде в обществен интерес и да защитава правата на работещите. От своя страна коалицията на левицата СИРИЗА заяви позицията си, че споразумението с Cosco не трябва да се преразглежда, а да се прекрати, защото пристанището трябва да бъде 100% собственост на държавата.

Категории: ИкономикаКомпанииCosco
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus