Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Стачката в “Гръцки стоманолеярни” АД замира

27 Юли 2012 / 17:07:58  Виктория Миндова
858 прочитания

Деветмесечната стачка на работниците в завода “Гръцки стоманолеярни” АД върви към край. Това стана ясно след срещата на синдикалната организация на завода с министъра на труда и социалното осигуряване Янис Вруцис. “Искаме от правителството да оттегли полицейското присъствие от завода. Желаем ръководството на предприятието да назначи 40 от 120-те уволнени през 2011 работници и да даде времева рамка, когато могат да се върнат и останалите служители на работа. Ако тези условия се изпълнят, ние сме готови да прекратим стачката”. Това заяви след срещата председателят на синдикалния съюз Георгиос Сифониос. Изискванията на стачниците са доста по-скромни в сравнение с началото на стачните действия миналия октомври. Настроението на стачниците бе особено подтиснато след срещата в министерството и за разлика от предишни пъти им липсваше характерния за протестиращите борбен дух. “Опитваме се да намерим един общ път, който да доведе до решение на проблема”, каза представител на синдиката пред GRReporter.

Министърът изслуша изискванията на работещите, но отказа да даде конкретни отговори. Според синдикалистите Вруцис е казал, че не зависи от него да се оттеглят полицейските отряди за борба с масовите безредици и това решение трябва да се съгласува с членовете на министерски съвет. За назначенията, министърът е заявил, че ще се свърже с ръководството на завода, за да може да се достигне до решение.  Отговор на исканията се очаква да дойде в късните часове на петък вечерта, а в събота синдикатът ще проведе общо събрание, за да вземе окончателно решение дали стачката ще продължи или ще бъде прекратена. “Гръцки стоманолеярни” АД вече действа с намален персонал от 100 души. Те работят на четири смени от 25 души, които подготвят завода за опериране на 100%. Запознати с проблемите на крайатинската стоманолеярна коментират, че дълго проточилият се протест върви към край. Синдикалното движение е отслабено след като завода бе отворен с премиерската намеса. Голяма част от производството е прехвърлена в подразделението на компанията в град Волос, а работниците в Атина са изправени пред дилемата дали да приемат намаленото работно време или да загубят напълно работата си.

Междувременно членовете на надзорната тройка от Международния валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка се срещнаха с Синдиката на заетите в частния сектор ГСЕЕ. “С тройката се съгласихме, че не можем да достигнем до никакъв консенсус”, заяви след срещата председателят на организацията Янис Панагопулос. Той обвини надзорниците в некомпетентност и заяви, че ако са били държавни служители е трябвало да бъдат уволнени, защото напълно са се провалили в задачата си да оздравят икономиката на Гърция. “Програмата им се провали, като доведоха гръцката икономика до дълбока рецесия. Създадоха огромни проблеми в обществото и увеличиха безработицата”, заяви гневно синдикалистът след разговора с кредиторите. Той заяви, че работническите организации няма да приемат идващите съкращения и обеща активни протести от септември със започването на годишния Солунски търговски панаир. Дали се харесва или не на гръцките синдикалисти, остава факт, че Гърция продължава да харчи повече отколкото произвежда. Неизбежни са и съкращенията на заплатите на държавните служители, затварянето на непроизводителните предприятия и намалението на разходите за социална помощ и здравни услуги.

Според проучването Евробарометър най-голямата грижа на гърците в момента е финансовото състояние на страната. 66% от участвалите в запитването отговарят, че оздравяването на местната икономика е най-важната тема за тях. На второ място с 57% е проблемът с безработицата. След три години половинчата фискална консолидация, Гърция остава с по-високи публични разходи, отколкото приходи въпреки постоянното вдигане на данъците. Частният сектор носи на гърба си тежката държавна администрация, която в основата си остава неефективна. “В държавната администрация в Гърция има млади и способни специалисти, които дават добри резултати, но не им се дава възможност да разгърнат пълния си потенциал”, коментира гръцки икономически анализатор. От Брюксел предупреждават, че европейските страни няма да толерират повече неточности в изпълнението на задълженията по договора за финансова помощ. Правителството има един месец до завръщането на ръководителите на надзорната мисия, за да покаже конкретни резултати. Остава да видим дали държавното управление ще предприеме по-смели действия и дали синдикалните организации ще успеят да блокират структурните реформи.

Категории: ИкономикаПазариКомпании Гръцки стоманолеярни стачки протести надзорна тройка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus