Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Стачки и пак стачки!

05 Ноември 2009 / 10:11:21  GRReporter
1452 прочитания

От днес пристанищните работници на Пиреа възобновяват стачните си действия за 48 часа. Освен недоволството на пристанищните работници, разярени са и работещите по програми stage, които до момента са работели без здравни и пенсионни осигуровки и сега искат от службите си да сключат трудови договори за постоянна работа с тях.

Новите развития по случая с китайската фирма и складовете за контейнери на пристанище Пиреа са, че правителството назначи г-н Георгиос Аномеритис за председател и главен съветник на Организацията на пристанищните работници, който ще поеме преговорите по договора с Cosco.

Приоритетите на правителството в преговорите с китайската компания ще се наблегнат на преразглеждане на трудовите договори с работещите и условията на работа, данъчните регулации, които се предвиждат в договора с китайската компания и нормативната рамка за функциониране на пристанището.

Междувременно, пристанищните работници обявиха нова 48часова стачка, както и че ще отсъстват от работните си места в събота и неделя. В понеделник те ще вземат ново решение дали ще продължат стачните действия. От правителството настояват пристанището да продължи работа и чрез диалог и правни процедури да подсигурят по-добри условия и осигуровки на работниците.

От своя страна, търговците на пристанището се страхуват, че ще дойдат пак черните дни от 2008 г., когато пристанищните работници стачкуваха в продължение на 14 месеца. В резултат на това много магазини спуснаха кепенци, пазари в чужбина бяха загубени, а търговско морското движение на пристанището беше сведено до нулата.

От днес започват стачни действия обявени за 24 часа и работещите по програми stage, които не желаят тези програми да бъдат закрити. В 11:00 ч. тази сутрин те ще се съберат на протестен митинг на площад Омония и ще се насочат към парламента. Миналата седмица министърът на заетостта Андреас Ловердос подчерта, че ще пристъпи към прилагането на правителственото решение за отмяна на програмите Stage в държавния сектор и неподновяването на договорите.

От своя страна работещите искат службите, в които са работили до момента, да сключат с тях безсрочни трудови договори и заявяват, че в противен случай ще продължат с протестните демонстрации. Над 30 000 души в цяла Гърция са работили досега по такива програми като най-често жертва на тези програми стават жените и младежите. Те са лишени от елементарни трудови права, но най-засегнати са жените, тъй като не им се признават никакви техни права по време на майчинство.

Категории: Икономикастачки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus