Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Standard & Poors: Повишена възможност за фалит на Гърция

18 Октомври 2012 / 17:10:17  GRReporter
1361 прочитания

Агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poors оценява, че рискът Гърция да фалира окончателно отново се повишава. Анализаторът за Европа, Близкия Изток и Африка Мориц Кремер заявява, че оценката ССС за гръцката икономика предвещава евентуален фалит, предават местните медии. В същото време Кремер смята, че рискът да фалира някоя от другите страни с финансови проблеми като Испания, Португалия и Ирландия е много по-малък.

“Може да сме по-близко до дъното”, заяви Крамер за дълговата криза и добави: “Дали сме близко или сме го стигнали зависи от политическите решения, от последователността на прилаганите политики и то не само от отделни страни, но и на европейско равнище”.

По всичко личи, че решението ще бъде политическо кога и при какви условия Гърция ще получи помощния транш от 31,5 милиарда евро. Ръководителите на мисията на надзорната тройка от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейския съюз напусна Атина тази седмица без да успее да достигне съгласие с правителството за крайния вариант на фискалната консолидация за следващите две години.

Според съобщението на кредиторите двете страни са се споразумели за “по-голямата част от основните мерки, необходими за възстановяване на темпа на реформите и да установят пътя за завършване на доклада”. Това означава, че гръцкото правителство така и не е успяло да убеди кредиторите, че ще се справи с ефективното орязване на разходите в държавната администрация. Щом няма консенсус и договорка за конкретния пакет от мерки, най-вероятно държавното управление категорично е отказало да предприеме съкращения на държавни служители.

В допълнение представителите на международните кредитори казват: “Обсъждането на останалите въпроси ще продължи от щабовете на двете страни и чрез техническите представители, за да се постигне пълно съгласие през следващите дни. Освен това, финансовите въпроси ще бъдат обсъдени между официалните кредитори и Гърция”.

Сега след като Гърция отказа да приеме всички предложения на кредиторите, решението за помощта остава единствено и само на волята на Европа. Източници от финансовото министерство казват, че в основата на проблема с надзорниците остават темите свързани с пазара на труда, както и някои структурни реформи свързани с предлагането на продукти и услуги на местния пазар.

Междувременно Spiegel пусна информация, че решението за изплащането на милиардите от следващата помощ е взето въпреки, че все още не е официално обявено. Парите са в специална сметка, която е предвидена за гръцкия случай, но не са отпуснати на страната, за да се усили натискът върху Атина, която има още много работа по активирането на новите фискални мерки. Sueeddeutsche Zeitung предава от своя страна, че до началото на ноември в държавната хазна ще влязат 31,5-те милиарда евро. Докладът за развитието на гръцката икономика, който кредиторите трябва да изготвят се очаква да излезе следващата седмица, отново според германското издание.

Под сянката на общонационалните протести и срещата на лидерите от Европейския съюз, Атинската борса отново отбеляза спд. В четвъртък главният показател на гръцкия финансов пазар загуби 0,27% и завърши на 862,88 базови пункта. Общата стойност на сделките достигна 120,9 милиона евро. Печеливш се оказа сектора на банките, който отрази ръст от 0,13% за деня. С положителен резултат завършиха секторите на здравеопазването (+5,3%), на търговията (+2,92%) и строителството (+2,21%).

Категории: ИкономикаПазари тройка преговори фискална консолидация Гърция криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus