Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Стари атентатори зад нападението срещу корабния магнат

29 Март 2013 / 15:03:17  GRReporter
1739 прочитания

Три месеца след първото нападение срещу дома на брата на правителствения говорител Симос Кедикоглу късно снощи бе регистриран нов взрив на самоделен експлозивен механизъм.

Неизвестните до момента нападатели поставили малката газова бутилка на външния вход на сградата, която се намира на улица Емануил Бенаки в квартал Ексархия. Взривът не е причинил сериозни щети.

По време на предишното нападение неизвестните засега извършители бяха счупили с чук големия прозорец на входа и хвърлиха в него петролна бомба – коктейл Молотов. В резултат избухна пожар. След това стана ясно, че братът на Симос Кедикоглу се е намирал в жилището си, което се намира на по-горен етаж заедно със съпругата си и тригодишното им дете.

Няколко дни по-късно анонимна организация пое отговорността за атентата с манифест в анархисткия сайт Indymedia. Авторите му посочваха, че целта на нападението е правителственият говорител, а не брат. Според тях Симос Кедикоглу имал офис в същата сграда.

снимка: ethnos.gr

В същото време от полицията смятат, че зад взрива пред къщата на корабния собственик Никос Цакос в подножието на Акропола миналата сряда се крият “стари атентатори”, които са били активни в периода 2007 – 2010 и нямат нищо общо с бомбата в мола и куриерската фирма.

Начинът на свързване на взривния механизъм, количеството експлозив – почти 2 килограма, часовникът, както и фактът, че сакът е бил закачен на стената сочат към стара групировка, която през последните години не е провеждала нападения.

Според някои преценки не е изключено нейните членове да се появят под ново име, както и да са свързани с малкия оръжеен арсенал, който беше открит в квартал Ексархия преди около 15 дни, както и с нападението срещу централата на Нова демокрация. Три месеца по-късно никоя групировка не е поела отговорността за нападението.

Първоначалните предположения на полицията бяха, че бомбата пред къщата на корабовладелеца е била поставена от ново подразделение на “Конспирацията на огнените ядра”, останало непокътнато след опита за банков обир във Велвендо. Веднага след взрива полицията реши, че атентаторите имат връзка с поставянето на бомбата в The Mall of Athens на 20 януари тази година.

Отговорността за бомбата в мола, която беше поставена в тенджера под налягане бе поета от обединените под общото наименование „Сътрудничество на анархистки организации” новопоявилите се групировки „Дива свобода” и „Подбудители на социални бунтове”. Те се смятат за новата “бойна” група на “Конспирацията на огнените ядра”. Властите за разследвали възможността нападателите да са свързани с групировката FAI, чиито членове поставиха динамити с фитил в офиса на Златна зора в Аспропиргос и в куриерската фирма в Панкрати.

Нито едно от тези предположения не е било потвърдено.

Сега от полицията виждат прилики с нападения на групировките ЕНЕДРА (абревиатура на името Въоръжена Революционна дейност) и “Народна воля”, чиито членове са на възраст 30-40 години и са ограничили действията си, когато Службата за борба с тероризма откри техните следи.

Първото нападение на ЕНЕДРА бе регистрирано през януари 2007, когато членовете й поставиха бомба в данъчното управление в атинското предградие Аргируполи. През април 2008 атентаторите бяха поставили бомба в Дирекцията по горите към областното управление на Източна Атика. И в този случай те предупредиха с обаждане, а самият взрив нямаше очакваната мощност, поради проблем с експлозивния материал. От полицията смятат, че групировката ЕНЕДРА е продължител на дейността на старата групировка “Народна революционна борба”. Тя на свой ред беше първата въоръжена организация, която се появи след разбиването на “17 ноември” през 2001.

Другите потенциални нападатели са от групировката “Народна воля”. Тя започна дейността си през лятото на 2004 с поставянето на бомба в съда в Лариса във връзка с транспортирането на заловени за участие в “17 ноември”. През лятото на 2008 нейни членове поставиха бомби в офисите на две германски компании в атинското предградие Маруси и офисите на Икономическата и социална комисия в квартал Неос Козмос. През пролетта на 2009 поставина дистанционно управляема бомба в Компанията за държавни имоти на булевард Александрас и друга – с часовников механизъм в офис в квартал Колонаки. През февруари 2010 бяха поставили взривен механизъм, който активираха с мобилен телефон в предизборния офис на Михалис Хрисохоидис в предградието Перистери.

Категории: Криминална хроника бомба корабен магнат Симос Кедикоглу въоръжени групировки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus