Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Старт за приватизации на железниците и на водата

27 Май 2010 / 11:05:10  GRReporter
2046 прочитания

Скъпотията на пазара клати гръцкото правителство, както си пролича от вчерашното заседание на министерски съвет. В същото време се правят кански усилия за откриване на приходи в резултат на което следващата седмица правителството ще обяви държавните предприятия, които излизат за приватизиране.

Министър-председателят Георгиос Папандреу се опитва да убеди „тройката” да не натиска за прилагането на още реформи свързани със заплатите и пенсиите, като подчертава че тяхното намаление няма да допринесе за увеличението на конкурентноспособността на икономиката. Борбата в момента се води за смекчаване на условието за 40-годишен стаж за получаване на пълна пенсия да бъде намалено на 37 години.

На заседанието на министерски съвет вчера не бяха взети решения, но съществуваха множество сблъсъци. Министърът на икономиката Лука Кацели отчете, че увеличението на инфлацията на над 4% се дължи на увеличението на специалните потребителски данъци върху горивата, алкохола и цигарите, както и на ДДС-то, които наложи Министерство на финансите.

От своя страна министърът на финансите Георгиос Папконстантину заяви, че инфлацията в Гърция е била много над средното ниво за Европа и преди налагането на данъците. Останалите министри също се изказаха за скъпотията, която е излезнала извън контрол и засяга предимно домакинствата с ниски доходи.

Дискусията се завъртя и около нуждата за раздържавяване, а планът ще бъде готов в следващите дни, за да бъде представен през идната седмица за одобрение на редовно заседание на министерски съвет. Раздържавяването ще засегне енергетиката, туризма и инфраструктурните предприятия. Сред държавните компании, които ще бъде пуснати за разпродажба са Железопътната компания, казината, металургичен комбинат ЛАРКО, компанията за водоснабдяване на столицата. Все още не е взето решение, но някои от компаниите ще бъдат обявени за продажба, а за други ще бъдат потърсени инвеститори.

 

Категории: Актуално компании приватизация скъпотия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus