Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Стопява се разликата между Нова демокрация и Пасок

01 Април 2012 / 11:04:48  GRReporter
1543 прочитания

Нова демокрация води със 7 процентни пункта пред ПАСОК, показва проучването на  Public Issue. Според резултатите от социологическото проучване, в парламента ще влязат общо осем партии, като ПАСОК и Нова демокрация получават общо 38% от гласовете, осигурявайки по този начин незначително мнозинство.

По-конкретно, в нагласите за гласуване Нова демокрация получава 22,5% от гласовете, следват ПАСОК с 15,5%, лявата СИРИЗА с 12,5%, Комунистическата партия ККЕ с 12%, Демократичната левица с 12%, „Независимите гърци” с 8,5% и неонацистите  от „Златна зора” с 5%.

Пак според проучването, необходимия процент за влизане в парламента няма да успеят да съберат както крайно дясната ЛАОС (2%), така и Демократичният алианс на Дора Бакояни, а Еколозите-Зелени влизат с процент почти на границата.

Дилеми и послания

Същевременно в интервюта за неделната преса лидерите на ПАСОК и Нова демокрация представиха целите на партиите си с оглед на изборната надпревара, като изтъкват дилемите, които трябва да претеглят гласоподавателите.

В свое интервю за неделния брой на в. „Етнос” лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос изрази своя оптимизъм, че партията му ще опровергае социологическите проучвания и ще се окаже първа политическа сила на предстоящите избори. «Ако искаме да останем в еврозоната и да преодолеем кризата с колкото може по-малки загуби за обществото, ПАСОК трябва да победи на изборите. Тази цел е реалистична, защото гражданите се замислят и ще вземат своето решение на изборите», каза той.

Лидерът на ПАСОК определи предстоящите избори като «най-решаващите от 1974 насам», като отговори на тези, които смятат, че новото правителство ще бъде принудено да вземе допълнителни сурови мерки. «Наша цел и задължение е да избегнем масовите съкращения, и особено съкращенията на заплати и пенсии. Според някои това е лесно. Ние добавяме, че може действително да бъде постигнато», подчерта той.

Едновременно с това Венизелос говори за обновление в редиците на ПАСОК. «Имаме нужда от един национален „отбор”. Ще управляваме едновременно с опитни функционери и млади членове на ПАСОК, с хора от ПАСОК, но и с личности извън партията, изтъкнати професионалисти и готови да изпълнят ефективно конкретни задачи, възложени от правителството», отбеляза Венизелос.

Накрая, той критикува Нова демокрация, като посочи, че «има някои, които си играят със съдбата на страната и с жертвите и страховете на хората». «Затова всеки трябва да помисли кой му предлага нещо сигурно, конкретно, постижимо, отговорно, и кой просто демагогства, или иска да извлече партийни дивиденти от изборите», каза в заключение лидерът на ПАСОК.

Лидерът на Нова демокрация на свой ред смята за неизбежно провеждането на нови избори, в случай че на следващите не бъде излъчено самостоятелно правителство.

«Най-лошият сценарий е да не може да бъде съставено жизнено правителство. Тогава ще бъде неизбежно провеждането на нови избори. По необходимост, а не защото аз искам така», сподели Андонис Самарас в интервю за неделния брой на в. „Катимерини”.

Той все пак изрази своя оптимизъм, че ще има самостоятелно управление и подчерта, че Нова демокрация е «единствената координирана сила в една политическа система, която се разпада».

«Имаме подкрепата на мнозина вътре в Гърция, защото искаме да променим всичко. Често ни подкрепят и фактори извън Гърция, защото знаем как да преговаряме за държавния интерес. Затова и ще постигнем самостоятелно управление», подчерта Самарас.

Лидерът на Нова демокрация намекна, че ще направи всичко възможно, за да не бъдат взети нови сурови мерки, и отговори на тези, които смятат, че през юни ще има нужда от нов спасителен пакет. «3-те милиарда евро, които се предвижда да бъдат договорени през юни за 2012, и другите 7 милиарда евро за 2013-14, вече сме гарантирали, че няма да са свързани с нови данъци или увеличаване на съществуващите данъци. Също така, че няма да засегнат най-уязвимите групи», разясни той.

Самарас повтори също така ангажимента си да пристъпи към вземане на мерки, които ще облекчат хората с ниски пенсии и многодетните семейства. „Знаете ли колко струва възстановяването на най-ниските пенсии? Около 350 милиона евро. Добавките за многодетните семейства струват много по-малко. И тъй като те биват изхарчвани целите, над половината от тях ще се върнат в държавата чрез самия пазар”, обясни лидерът на Нова демокрация.

Самарас повтори отново призива си за мобилизиране на силите, като намекна, че не изключва от този процес дори и Дора Бакояни. «Има място за всички, които искат да се включат в борбата за самостоятелно управление и да помогнат за това. И ако някога са нанесли някаква рана, и сега искат да я излекуват, и това ще бъде ценна помощ за нас», подчерта Самарас.

Лидерът на крайно дясната ЛАОС Георгиос Карадзаферис от своя страна предвижда, че след изборите ще има сътрудничество между ПАСОК и Нова демокрация. Карадзаферис нападна и двамата лидери Венизелос и Самарас, като ги нарече „неблагонадеждни”.

В свое интервю Карадзаферис предвиди, че след изборите двете големи партии ще си сътрудничат, тъй като «двете партии заедно, подкрепени от амбициозните усилия на Тройката, ще разполагат със 151 депутати, за да управляват».

Категории: избори интервю Гърция ПАСОК Нова демокрация самостоятелно правителство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus