Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сътресения в Hellenic Seaways

15 Юни 2013 / 15:06:10  GRReporter
1082 прочитания

Пожар е избухнал на кораба „Нисос Миконос”, който се е намирал в морето, в района между Евдилос и Карловаси. На кораба е имало 248 души, от които 174 пасажери, а останалите- екипаж, както съобщиха от  Министерството на търговския флот. Пожарът е бил овладян бързо и след това изгасен. Пасажерите се преместени на кораба „Панагия Теотокос” и са закарани в Карловаси на остров Самос.

Според кореспондента на ЕРТ на Самос, пасажерите, между които е имало 15 чужденци, са носели и спасителни жилетки заради своята сигурност. В района са се намирали 4 кораба и още 2 по-малки съда.

Корабът е обездвижен, без мотори, тъй като гъст дим и пламъци са излизали от комина, близо до машинното отделение на кораба. На кораба се е качил и координира положението началникът на пристанището на Самос. Условията в района между Самос и Икария са добри.

От компанията Hellenic Seaways разпространиха следното съобщение:

«Η HellenicSeawaysсъобщава, че по време на изпълняване на маршрута на кораба „Нисос Миконос”към Самос е започнал пожар в комина. Пожарът е овладян от членове на екипажа. На кораба са се намирали 174 пасажери, пътуващи за Карловаси, и  37 автомобила. Пътниците и членовете на екипажа са добре и са здрави».

От бреговата охрана също направиха изявление. В него между другото се казва, че след избухването на пожара в машинното отделение членовете на екипажа са взели мерки за загасването му с подръчни средства. Корабът е изпълнявал пътуване по маршрут Пирея-Сирос-Миконос-Евдилос-Карловаси-Вати. Отплувал е в 15:20 от Евдилос към Карловаси с 247 души на борда (173 пасажери, 74 членове на екипажа) и 32 автомобили, 3 мотоциклета и 10 товарни автомобили. В района са духали слаби северозападни ветрове, а вълнението е било от 3 степен по скалата на Бофорт. Към мястото на пожара веднага се е отправил и началникът на пристанището на Самос, както и намиращи се наблизо морски съдове- 4 товарни и един пътнически. 5 от пътниците (4 жени и 1 мъж) са имали дихателни проблеми и незабавно са откарани във Вати. Пасажерите са качени на кораба „Панагия Теотокос” и са откарани на Самос. Министерството на търговския флот и Егейско море, в сътрудничество с корабната компания, поема ангажимента пътуванията по този маршрут да продължат без прекъсване, за да могат да се обслужват пасажерите. Компетентните служби поемат разследването на причината и условията, довели до избухването на пожара.

снимка www.naftemporiki.gr

Междувременно стана известно, че Янис Вардиноянис е напуснал поста на председател на управителния съвет на Hellenic Seaways „с оглед на интересите на компанията и на акционерите й”. Както самият той отбелязва в изявлението си по въпроса, „в един период, когато компанията се намира в процес на преговори с банките-кредитори за преструктурирането на дълговете си, правейки всичко възможно за преодоляването на последиците от кризата, не може да се застрашава бъдещето на една от най-важните гръцки егейски компании с фантастични сценарии, зад които се крият нападателни стратегии”. Той отбелязва също така, че Hellenic Seaways, най-голямата гръцка корабоплавателна компания, е и ще си остане най-голямата за всеки в управлението й. За това ще се погрижат и акционерите й, които са убедени в доброто бъдеще на фирмата.

 

Категории: пожар корабоплавателна компания Hellenic Seaways Янис Вардиноянис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus