Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сътресения в ПАСОК заради „списъка на Лагард”

03 Октомври 2012 / 18:10:40  GRReporter
1046 прочитания

Бившият министър на вътрешните работи и транспорта в двете правителства на социалистите Янис Рангусис обяви, че престава да бъде член на ПАСОК. Той бе един от най-тесните сътрудници на бившия премиер Георгиос Папандреу. Причината за оттеглянето му от партията, с чиято бюлетина бе избран два пъти за кмет на Парос, а след това и в парламента бе недоволството му за действията на партийния лидер Евангелос Венизелос.

Става дума за така нареченият „списък на Лагард”, в който се посочват имената на 1 991 гърци с големи депозити в швейцарски банки. Според източници те са изнесли стотици милиони евро, които не са били обложени с данъци в Гърция.

Списъкът носи името на директора на Международния валутен фонд Кристин Лагард, понеже именно тя го е предала през декември 2010 на бившия министър на финансите на Гърция Георгиос Папаконстантину, докато все още беше начело на същото министерство във Франция.

„Къде е списъкът?” и „загубиха списъка” бяха двете основни заглавия на публикациите през последните дни. Финансовото министерство и лично министърът Янис Стурнарас обещаха, че ще го открият, но без резултат. И така до вчера, когато Евангелос Венизелос заяви, че дискът със списъка е достигнал до него по време на мандата му в министерството на финансите. Но той и тогавашният директор на службата за борба с финансовите престъпления решили, че документът не може да бъде използван в съда, понеже данните не са придобити по законен начин.

Разкритието предизвика бурни реакции в правителството и парламента. Лидерът на Независимите гърци Панос Каменос обвини лидера на ПАСОК, че е прибрал списъка в дома си, вместо да го предаде на контролните органи. Той се учуди как е възможно бившият директор на службата за борба с финансовите престъпления да е укрил данните по нареждане на Евангелос Венизелос.

От СИРИЗА заявиха, че укриването на списъка е политически въпрос от голяма важност. Основната опозиционна партия обвини представителите на гръцкото правителство за това, че „са прикрили един такъв случай със същата леснота, както орязаха заплатите и пенсиите”. Според тях в същото време Германия, Италия и Франция са успели да спечелят значими парични суми чрез извънсъдебни споразумения въз основа на подобни данни.

Бившите министри на финансите в правителствата на ПАСОК Евангелос Венизелос и Георгиос Папаконстантину

Според източници, на които се позовава вестник Етнос списъкът вече се намира в ръцете на прокурора. В него били описани банкови сметки на корабни компании, имената на бизнесмени от еврейски произход, на хора на свободна практика от различни професии, както и на един бивш участник в политическия живот, който вече се разследва. Същите източници твърдят, че банковите сметки са от 1997, като 2/3 от тях са празни. Най-високата сума е в размер на 500 милиона евро и принадлежи на служителка в корабна компания.

Шумът около списъка предизвика намесата на предшественика на Евангелос Венизелос във финансовото министерство, Георгиос Папаконстантину. Той призна, че списъкът е бил проблемен от юридическа гледна точка и затова свикал поредица от заседания с правния отдел на ведомството. В същото време обаче той възложил на тогавашния директор на службата за борба с финансовите престъпления Йоанис Капелерис да проведе предварителна проверка на данните. От нея станало ясно, че в някои от случаите има укриване на данъци и затова наредил на Капелерис да задейства проверки срещу заподозрените. Когато начело на службата застанал бившият прокурор Йоанис Диотис финансовият министър Папаконстантину му предал списъка ръка в ръка чрез неговата охрана. Малко по-късно последва ремонт на правителството и финансовото министерство бе поето от Евангелос Венизелос.

Самият Янис Капелерис обаче опровергава Георгиос Папаконстантину и твърди, че не е получил никакъв списък. „Той ми даде лист с 10 имена и ми нареди да ги разследвам”, заяви той пред парламентарната комисия за институциите и прозрачността.

Според коментатори оттеглянето на Янис Рангусис от ПАСОК е само началото на поредица от политически събития, които ще последват историята със списъка. „Моята съвест ми нарежда да се оттегля от партията ПАСОК, такава, каквато е днес. В нея са взели пълно надмощие разбиранията и практиките на политическия свят от последните 35 години. Те доведоха Гърция до фалит и морален упадък и гръцкото общество до негодувание и гняв”.

Янис Рангусис посочва още, че всички доказани събития около „списъка на Лагард” за неморални от политическа гледна точка. „Той засяга решителността да се преборим с укриването на данъци със същата строгост, с която  бяха намалени доходите и бяха наложени нови данъци”.

Потребителите в социалните медии се надпреварваха кой ще напише по-остроумен и забавен коментар за списъка. „Може би просто дискът не е могъл да заработи”, „Списъкът на Лагард срещу списъка на Шиндлер” и „След диска на Лагард очакваме DVD-то на Строс Кан” са само някои от тях.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus