Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Строги наказания за автомобили без застраховки

02 Февруари 2013 / 13:02:15  GRReporter
1765 прочитания

Законопроект на Министерството на финансите със заглавие „Инвестиционни инструменти за развитие, предоставяне на кредити и други разпоредби” предвижда строги наказания за автомобили без застраховки. Законопроектът е публикуван на страницата opengov.gr  за обществено обсъждане до 5 февруари 2013.

В случай на управление на автомобил без застрахователно покритие се налагат следните наказания:

- Отнемане на разрешението за правоуправление на шофьора и на разрешението за движение на автомобила със сваляне на номерата за срок от 10 дни с акт на полицията. При причиняване на катастрофа от незастрахован автомобил се свалят номерата на автомобила и се отнема разрешението за движението му за две години, а при  рецидив- за три години. За връщане на табелките с номерата  и разрешението за движение на автомобила след приключване на тези срокове се изисква  представяне на съответния документ за застраховка.

- Парична глоба, която се потвърждава с акт на полицията в размер на 1000 евро за автобуси и камиони с обществено предназначение, 500 евро за други превозни средства от всякакъв вид, и 250 евро за превозни средства на две колела.

Откриването на незастраховани автомобили и „вразумяването” на собствениците на тези автомобили чрез ускоряване на процеса на налагане на административни и наказателни присъди се осъществява от компетентните полицейски власти чрез контрол на място и по електронен път с  помощта на  Службата за електронни системи на Министерството на финансите. Тази служба по електронен път ще проверява и обработва данните от базите данни на:

-архива на Центъра за информация, в който се пазят данните на автомобилите, които са застраховани и на превозните средства, освободени от задължителната застраховка „Гражданска отговорност”.

-архива на Службата за електронни системи на Министерството на финансите, където се пазят данните на превозните средства, чиито разрешения за движение са издадени от Министерството на развитието, конкурентността, инфраструктурата, транспорта и комуникациите.

-архивите на всички други държавни служби или министерства, които са упълномощени от закона да издават разрешения за движение на автомобили, в които се пазят данните на тези автомобили.

За тази цел, Центърът за информация и останалите държавни служби или министерства се задължават да предоставят на разположение Службата за електронни системи  следните данни:

- в случай на незастрахован автомобил службата съставя съответното уведомително писмо към собственика на автомобила, с което го кани в рамките на осем дни от получаването на писмото да даде обяснения относно липсата на задължителната застраховка. За издаването на застрахователен договор в този случай се изисква представянето на застрахователната компания на уведомителното писмо и глоба в полза на държавата в размер на 250 евро.

- в случай на неявяване, непредоставяне на задоволителни обяснения  и несъобразяване от страна на собственика на автомобила с предписаното в горния случай, Службата за информационни системи изпраща данните на собственика и на автомобила му в полицията по местоживеене и тя му налага наказанията и глобите.  

Службата за информационни системи изпълнява предписаните проверки периодично и поне два пъти годишно. Според поправката в законопроекта на министерството на финансите се променя реда за функциониране на частното застраховане, давайки възможност на застрахователните компании да издават акции по модела, предвиден за банките. „Привилегированите акции предоставят на държавата правото на участие в  административния договор чрез нейния представител” се отбелязва в съответния член.

 

Категории: застраховка гражданска отговорност автомобили наказания Служба за информационни системи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus