Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Строителството на ИКЕА в София започва през март 2010

26 Ноември 2009 / 08:11:18  GRReporter
1814 прочитания

Виктория Миндова
    Две големи гръцки компании се очаква да инвестират 300 милиона евро  на българския пазар през следващите две години.  Инвестициите ще са насочени за построяването на IKEA, шведски  мебелен магазин в София, за който са определени 90 милиона евро и нов търговски център на Околовръстното шосе, за който са предвидени 210 милиона евро.  Първата копка на двата нови проекти  ще се извърши през март 2010 година, а през юни 2011 година се очаква магазинът IKEA отвори врати за първите си клиенти. Три месеца по – късно ще бъде открит и новият столичен търговски център.  Тези две предприятия ще създадат  над 800 нови работни места, а в последствие се планира и откриването на още два магазина на IKEA на територията на страната – във Варна и на магистралата между Пловдив и Стара Загора. До момента в България всяка година се произвеждат материали и компоненти за мебелната верига IKEA на стойност около 45 милиона евро, а след откриването на новите предприятия се очаква рязкото увеличение на тези поръчки.
    Всичко това бе обявено от министъра на регионалното развитие  Росен Плевнелиев, който се срещна с представителите на фирмите Фурлис и Данаос груп. Българската делегация начело с президента Георги Първанов даде официален обяд за трийсет гръцки търговци и индустриалци, представители на бизнес елита на страната и обсъдиха бъдещи бизнес проекти, които биха били от взаимна изгода за двете съседни държави. Гръцките бизнес среди проявиха голям интерес към инвестиране и развитие в добиваната  промишленост на България и както и изявиха конкретен интерес към някои държавни предприятия, като завода за производство на изолационни материали в Крумовград.
    В рамките на посещението на президент на Първанов се проведе и Българо – гръцкия бизнес форум, домакин на който бе Атинската камара на търговците и индустриалците. Форумът бе открит с приветствие на председателя на камарата Констандинос Михалос,  последвано от приветствени речи от страна на двамата президенти, Георги Първанов и Карлос Папуля.
    В речта си президентът  Първанов подчерта, че обемите на търговско - стопанския обмен  може да бъдат значително увеличени с помощта на създаването на дългосрочен план за сътрудничество между двете страни. Географското разположение на двете държави, „традиционното и изпитано в десетилетията приятелство между двата народа” и факта, че както Гърция, така и България са членки на Европейския съюз са основите, за положителното развитие на стопанските взаимоотношения между двете балкански страни. Президентът Първанов заяви, че „има пълно разбирателство между управляващите на Гърция и България. Това разбирателство не може да бъде поставено под съмнение и то не зависи от промените в правителствата, които са част от демократичния процес. За това и българската делегация днес включва  представители на всички ключови институции  - на президентската власт, на изпълнителната, на местната власт. ”
    Първанов изброи на кратко и предизвикателствата, които стоят пред управляващите и от двете страни за осигуряване по – добри условия за развиване на бизнес средата в контекста на двустранните отношения – подобряване на пътната инфраструктура и увеличаване броя на граничните пунктове  по общата ни граница (откриване на нов локален граничен пункт Ксанти - Златоград ). Георги Първанов не пропусна да спомене и поетите ангажименти към „големите енергийни проекти, които са в полза както за нашите две държави, но и са и част от нашия общ принос към енергийната сигурност на региона, но и на Европа, като цяло.”
    Според Първанов важен въпрос, който изисква неотложно решение е как да се спомогне за увеличаването на българските инвестиции на гръцка територия. Българският президент подчерта, че „когато става въпрос за инвестиционния интерес на българския бизнес  в Гърция, нещата не са така както бихме искали да изглеждат” и добави, че Българо – гръцкият бизнес форум дава една  добра възможност на хората на реалния бизнес да обсъдят тези проблеми и да намерят пътища за решаването им.

Категории: гръцки инвестиции в българияКомпании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus