Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Студент заплаши във Фейсбук да нападне с автомат учебно заведение

25 Ноември 2014 / 18:11:41  GRReporter
655 прочитания

Използвайки за образец въоръженото нападение на 31-годишния албанец в Микролимано, млад студент написа в профила си във Facebook, че ще вземе автомат и ще убие хора във Висшия технически институт, където учи.

Това посочиха представители на Гръцка полиция, които след разследване, продължило цялата нощ, открили младежа и във вторник рано сутринта го отвели в Полицейския участък. Там той поискал извинение и казал, че се разкайва.

По-конкретно, според съобщението на полицията, Службата за борба с електронните престъпления е образувала съдебна преписка срещу 21-годишен студент от гръцки произход, който качил на страница в социална мрежа съобщение със заплашителен характер за Висшето техническото учебно заведение, в което учи.

Разследването на случая започнало след подаден сигнал в Службата за борба с електронните престъпления, който се отнасял до конкретни заплахи, отправяни от интернет потребител.

В съобщението се отбелязва, че в резултат от «специалното полицейско разследване в социалната мрежа било установено, че в интернет група на студенти в конкретното Висше учебно заведение било качено съобщение от неизвестен потребител, в което той заявявал публично, че ще ще извърши насилствени противозаконни действия срещу лица и/или обекти в посоченото висше учебно заведение, а заплахите били подобни на аналогични случаи от чужбина».

За случая незабавно е сезирана прокуратурата и е разпоредено предварително разследване. В резултат от интернет разследването, и в сътрудничество с фирмите-доставчици на интернет услуги, било установено, че въпросното съобщение е качено от 21-годишен студент. Той бил открит и при разпита признал, че е качил заплахите, но твърдял, че нямал намерение да ги осъществи.

Съдебната преписка по случая ще бъде предадена на атинската прокуратура.

Междувременно на ул. „Флеминг“ в Неа Филадефия е открит захвърлен автомат калашников.

Оръжието е отнесено в лабораторията по криминалистика на Гръцка полиция, за да бъде изследвано и за да бъде установено дали е използвано при престъпления или дали е принадлежало на албанския стрелец, издирван след въоръженото нападение в Микролимано.

Междувременно в присъствието на прокурор полицията извършва обиски в хотела, където се смята, че е живял 31-годишният извършител.

Според източници, въпросният хотел се намира много близо до нощния клуб, в който бе извършена стрелбата.

Изглежда собственикът на хотела е разпознал извършителя по снимка, показана от телевизионен канал. Престъпникът наел стая в хотела и живеел там с още един човек.

Полицаите проучват маршрута на извършителя по записите на охранителните камери в района.

В понеделник бе открит наетият от албанеца джип, установена е самоличността и на другите лица, които се появяват на видео записа заедно с него преди нападението.

Днес се очаква полицията да публикува официално снимката и данните на извършителя от албански произход.

 

 

 

 

Категории: студент Фейсбук заплаха автомат въоръжено нападение Служба за борба с електронните престъпления
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus